Kome treba konkurs: Na redu su agencije, službe..

Vijesti 13. jan 202319:05 1 komentar
N1

Kome će pripasti OSA, Centralna banka, Agencija za lijekove...Nakon Vijeća ministara koje je kompletirano i čeka provjeru, vrijeme je za agencije i službe, kako to obično biva nakon izbora. Niko i ne pomišlja na depolitizaciju funkcija pa i u sigurnosnom sektoru. Istovremeno zbog nepostojanja političkog dogovora istekao je mandat rukovodstvu najmanje 20 agencija u BiH.

Direktoru SIPA-e Darku Ćulumu nije istekao mandat, no od ranije je poznato da je ispunio uslove za penziju, na što u SNSD-u računaju. S druge strane Osman Mehmedagić iz OSA-e i Zoran Galić iz Granične službe BiH tek su prvi u nizu dužnosnika kojima je mandat davno završen. Pored njih, tu je i Slobodan Ujić iz Službe za poslove sa strancima ali i Mirsad Vilić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

A to je opet tek početak. Među institucijama o kojima se pregovora su i Centralna banka, Agencija za lijekove, Uprava za indirektno oporezivanje na čijem je čelu posljednjih desetak godina Miro Džakula čiji je mandat istekao 2020.godine. Mandati najmanje 20 direktora i zamjenika direktora državnih policijskih, poreznih i drugih agencija u Bosni i Hercegovini istekli su, a novi nisu imenovani uz ostalo zbog nepostojanja političkog dogovora ili je politici odgovaralo da ostanu. Teško je vjerovati da će se tražiti nezavisni stručnjaci.

N1
N1

Iako tehnički mandat” nije definiran Zakonom o upravi BiH, za rukovoditelje agencija navodi da “njihova prava, obveze i ovlaštenja prestaju nakon izbora “novog rukovodstva”, a to u slučaju BIH može potrajati godinama. S druge strane treba podsjetiti i da je postojeća zakonska regulativa jasna, politička pripadnost ne smije biti kriterij ili kako navodi član 25. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji:

“Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem”.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare