Komemoracija za žrtve genocida održana u Londonu: “Sjećanje na Srebrenicu je rođeno iz krivnje što nismo učinili više”

Vijesti 18. jul 202412:16 0 komentara
X (Screenshot)

Nacionalni dan sjećanja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na genocid u Srebrenice obilježen je jučer u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj UK, a komemoraciju su svojim prisustvom uveličali mnogobrojni predstavnici vlasti te zemlje, preživjele žrtve genodica, političari i diplomati, kao i predstavnici građanskih udruženja i novinari. Komemoraciji je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Događaj je održan u organizaciji Udruženja Remembering Srebrenica, a domaćin je bio novoizabrani laburistički državni ministar Stephen Doughty.

Predsjedavajući Udruženja Remembering Srebrenica Waqar Azmi pozdravio je prisutne na jednom od stotine događaja koji se održavaju tokom Memorijalne sedmice za Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi se odala počast žrtvama genocida.

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Londonu: “Nikad nam nije bilo važnije učiti iz Srebrenice”

U svom obraćanju ministar Doughty je rekao kako je bio “duboko dirnut” tokom svog posjeta Srebrenici od prije nekoliko godina, te kako je to iskustvo “ojačalo njegovu predanost cilju koji mu znači izuzetno mnogo”.

Kazao je i kako je komemoracija “dirljiv podsjetnik” na potrebu rješavanja mržnje i podjela.

Posebnu pažnju izazvao je govor Sare Hukić, preživjele žrtve genocida.

Bol se ne smanjuje. Molim se i nadam se za taj telefonski poziv koji će mi promijeniti život u kojem mi kažu da su pronašli čak i samo jednu kost…živimo s ukletom stvarnošću da zatvaranje kruga možda nikada neće biti stvarnost”, kazala je Hukić, dijeleći svoje dirljivo svjedočanstvo.

Predsjedavajući Udruženja Remembering Srebrenica za Sjevernu Irsku Peeter Osborne ocijenio je komemoraciju povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici “veoma moćnom”, a obraćanja Hukić i predsjedavajućeg Bećirovića kao “posebno uticajnim”.

Članica Doma lordova i bivša ministrica u Vladi Velike Britanije Sayeeda Warsi naglasila je kako je neophodno ostati principijelan i boriti se protiv nepravde kad je vidimo.

Sjećanje na Srebrenicu je rođeno iz krivnje – što moja generacija i oni na vlasti nisu učinili više da zaustave ono što je postalo genocid. Naučiti lekcije iz prošlosti – informirati našu sadašnjost i uvijek biti na oprezu prema porastu mržnje i dehumanizaciji ljudi. Ove lekcije nikad nisu bile važnije”, podvukla je Warsi.

Ovogodišnju komemoraciju uveličali su muzički izvođači Elvir Solak i Lejla Jusić koji su publici pružili odabrani muzički repertoar.

Ceremonija se završila tako što je Sedin Šahman, glavnim imam Bosanske zajednice u Velikoj Britaniji, pročitao imena žrtava koje su ukopane 11. jula 2024. godine i molitvom Amara Zulića i Ajle Vukalić.

Na komemoraciju su se osvrnuli i neki britanski parlamentarci koji su joj prisustvovali.

David Taylor je istaknuo da mu je bila čast da prisustvuje ovom događaju i čuje obraćanja.

Kazao je kako je promovirao svijest o Srebrenici među Laburistima, a da će sada kao parlamentarac učiniti sve u svojoj moći kako bi promovirao odgovornost za zaštitu.

I parlamentarka Rachel Hopkins je kazala da je imala čast prisustvovati manifestaciji, a poseban dojam na nju je ostavilo svjedočenje Sare Hukić. “podsjetnik da nikad ne zaboravimo”, rekla je.

Pridružila joj se i parlamentarka Catherine Atkinson, koja je bila dirnuta svjedočanstvima preživjelih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!