Komemorativnom sjednicom obilježen Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva: “Ne treba dozvoliti da veo zaborava prekrije žrtve”

Vijesti 05. feb 202415:14 1 komentar
FENA/Harun Muminović

Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća i svih općinskih vijeća u Kantonu održana je u Narodnom pozorištu na 30. godišnjicu stradanja građana na sarajevskoj pijaci Markale i na Dan sjećanja na sve stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine, ubijene i ranjene tokom ratne opsade u periodu 1992-1995. godina.

Sjednicu je otvorio i zaključio predsjedavajući kantonalne skupštine Elvedin Okerić, a najduže je izlagao Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja djece ubijene u ratnom periodu.

Budući da su zvanice bili i učenici srednjih škola, on je njima kao generaciji na kojoj ostaje budućnost grada i države Bosne i Hercegovine, poručio da nikad ne zaborave zlo koje se desilo, ali ne radi osvete i sličnih pobuda, već zbog potrebnog sticanja spremnosti na sve životne izazove. Put u bolju budućnost treba da bude zasnovan na obrazovanju i znanju, kazao je Grabovica.

FENA/Harun Muminović
FENA/Harun Muminović
FENA/Harun Muminović
FENA/Harun Muminović
FENA/Harun Muminović

Njegova jedanaestogodišnja kćerka Irma ubijena je od posljedica eksplozije granate 20. marta ratne 1993., a on postao predsjednik Udruženja 2009. godine.

Rana na srcu roditelja i neopisivi bol zbog gubitka djeteta na tako brutalan način ne zacjeljuju nikad i vrijeme ih naprosto ne liječi, kazao je vidno potreseni Grabovica, izvinjavajući se već na početku učesnicima komemoracije što su ga svladale emocije i prije nego što je izašao za govornicu.

– Neki roditelji su izgubili i po dvoje djece odjednom i sve nas posebno boli što ni toliko godina nakon zločina nisu podignute optužnice protiv odgovornih iako se Udruženje obraćalo pravosudnim institucijama – kazao je.

Zbog toga Grabovica pomišlja “da ovu Pandorinu kutiju ne otvaraju svjesno iz nekih razloga“.

On smatra da su “agresori ciljano ubijali djecu u ratnom Sarajevu”.

“Roditelji su neprestano bili u brizi kako da ih sačuvaju u uvjetima dugotrajne opsade i nekad ih ipak morali puštati na svjetlost dana nakon kućne zatvorenosti ili boravka u podrumima i skloništima, birajući trenutke kad se činilo da su borbena dejstva manja. Ali zločinci su koristili takve situacije ispaljujući granate nerijetko i na grupe djece”, kazao je predsjednik Udruženja pozivajući još jednom mladu generaciju da žrtve nikad ne budu prepuštene zaboravu.

Grabovica je pozvao na procesuiranje počinilaca svih zločina izvršenih nad nedužnim građanima u periodu ratne opsade, pa i vinovnika morbidnog “sarajevskog safarija“ o kojem se više informacija pojavilo tek 2022. godine. Prema tim informacijama, to je bila aktivnost patoloških umova, “posjetilaca“ ratnih položaja napadača i plaćanja novcem za smicanje nedužnih živih meta u gradu snajperskim hicima.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je u svom obraćanju učesnicima komemorativne sjednice podsjetio da je Skupština proglasila 2007. godine 5. februar Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u agresiji u periodu 1992-1995.

Odabir datuma je zbog 5. februara ratne 1994., kada je počinjen stravični zločin na sarajevskoj pijaci Markale i usljed eksplozije granate ubijeno 68 a ranjeno 144 nedužnih stanovnika. Slike tog stradanja obišle su planetu.

– Ne treba dozvoliti da veo zaborava prekrije žrtve. Očekujemo da svi odgovorni budu što prije procesuirani, u suprotnom, sile zla imaće alibi za nove zločine ubijajući i nevinu djecu  – poručio je Okerić podsjećajući da je tokom 1.425 dana ratne opsade glavnog grada BiH ubijeno 11.540 građana, a među njima više od 1.600 djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare