Komisija usaglasila pojeftinjenje goriva na šest mjeseci: Opet na potezu PSBiH

Vijesti 12. sep 202213:35 0 komentara
N1

Danas je održan sastanak Komisije za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza, tokom kojeg je, nakon sedam mjeseci čekanja, usaglašen Zakon koji će omogućiti pojeftinjenje goriva na, kako je prvobitno planirano šest mjeseci, sa mogućnošću produženja te opcije na još tri mjeseca.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u martu ove godine je izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci, a na prijedlog zastupnika iz SDP-a. Kako je tada objašnjeno (prema cijenama u tom periodu) to bi dovelo do pojeftinjenja goriva u iznosu od 0.50 KM.

S druge strane, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je ukidanje akciza, ali samo na mjesec dana – prema prijedlogu delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić. Pored delegata iz njene stranke, za ovaj prijedlog glasali su i delegati HDZ-a.

Stoga, zakon je poslan na usaglašavanje. Komisiju koja je bila zadužena za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza sačinjavali su Saša Magazinović, Predrag Kožul, Dragan Bogdanić, Lidija Bradara, Dušanka Majkić i Amir Fazlić.

Predstavnici SNSD-a (Dušanka Majkić i Dragdan Bogdanić) nisu bili nazočni današnjem sastanku.

Ipak, kvorum je bio osiguran, pa je tako danas jednoglasno usvojeno ukidanje akciza na šest mjeseci (sa mogućnošću produženja na tri mjeseca).

Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog Zakona u Predstavničkom domu saopštio je kako izostanak SNSD-ovog kadra nije omeo rad komisije. Pojasnio je kako sada slijedi zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojima bi se trebala potvrditi ova odluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!