Komšić o najavama o “mirnom razdruživanju”: Jedan od zvaničnika je rekao da će odmah povući potpis i vraćamo se na FBiH

Vijesti 12. jun 202421:33 1 komentar
N1

"Neko od zvaničnika je rekao da će povući potpis sa Dejtona i vratiti se na FBiH", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 Ivo Komšić na pitanje o najavama o razdruživanju odnosno eventualnom pokušaju otcjepljenja entiteta Republika Srpska.

S obzirom da je Milorad Dodik često spominjao razdruživanje, secesiju i razvoj situacije po čuvenom “kiparskom scenariju?”, Komšić je kazao:

“Ne znam da li ste vi pročitali, ja sam negdje pročitao odgovor. Mi ćemo povući svoj potpis sa Dejtonskog sporazuma i vratiti se na FBiH. To sam negdje pročitao. Neko od zvaničnika, ne znam je li američkih, je rekao da ako se krene u takvo nešto, oni će povući potpis i vratiti se na FBiH. To je FBiH u granicama međunarodno priznate države”.

Ako se proglasi samostalnost RS, vraćamo se na stanje prije Dejtona?

“Jasno. Stalno se govori da se neće dozvoliti rušenje Dejtonskog sporazuma, da visoki predstavnik ima mehanizme. Dejtonski sporazum se ne može na taj način promijeniti, nego samo u demokratskim procesima u EU. Kada krenemo u pregovore, tada se ovdje mijenja stanje. To je demokratski proces, nema nikakvog nametanja sile. Ne može se u EU ući sa dva entiteta.

Trebaju li FBiH I Hrvatska graditi paralelne veze?

“Hrvatska se toga odrekla, još u vrijeme Stipe Mesića. Sve ovo što su napisali u Deklaraciji mogu provesti sami, ne treba im niko”.

O blagim reakcijama na održavanje svesrpskog sabora u Beogradu, smatra:

“Razumljivo je da je blaga reakcija Čovića. To su bile pupčane vrpce 30 godina i sada je najednom odrezana. Ja i danas tvrdim da je Schmidt udaljio Čovića od Dodika”.

Zašto šutnja na Deklaraciju?

“Ne znam zašto šute, ne znam koji im je to interes. Što se tiče politike, ne znam, bili su zaokupljeni izborima evropskim i to im nije bilo u fokusu”.

“Mi Hrvati smo napravili Sabor u ratu, zašto? Zato što je napravljena Herceg Bosna i krenuli su u destrukciju BiH. Skrenuli su politiku sa glavnog interesa kojeg je narod iskazao na referendumu. Mi smo napravili Sabor da na neki način napravimo neko tijelo i institucionaliziramo tu politiku koju smo vodili i objelodanimo je svijetu”, kazao je Ivo Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare