Komšić razgovarao s Escobarom: Ne postoji nikakva ustavna mogućnost odvajanja RS

Vijesti 21. okt 202115:26 > 15:44 1 komentar
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar (Ambasada SAD-a u Srbiji)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kako je navedeno, sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Evropom u ekonomskom i  kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji, navodi se u saopćenju.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji, saoćeno je iz kabineta Komšića.

Navodi se da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao da se na Dodikove provokacije neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

“Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD-a podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare