Komšić: Republika Srpska je Schmidtov naredni posao

Vijesti 19. okt 202221:10 1 komentar

Bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić, večeras je u Pressingu kazao, da je visoki predstavnik BiH Christian Schmidt sada donio odluke koje se odnose na Federaciju BiH, a donio ih je, tvrdi, da deblokira FBiH. Njegov naredni korak je, istaknuo je naš sugovornik, da se ustavne reforme produže na Republiku Srpsku.

U Pressingu je ispričao da je dva dana nakon održanih Općih izbora, Schmidt zovnuo na večeru grupaciju, odnosno nevladine organizacije u kojoj je i Komšić, a oni su mu tu rekli da ostaju na zahtjevima koje su imali.

“Insistirali smo na to da se reforme ustavne produlje na RS i da on ima jako puno posla tamo, a on je obećao da je to njegov naredni posao. To su njegova obećanja. Rekli smo i da mora ujednačiti naš Doma naroda i Vijeća naroda u RS jer tamo Vijeće naroda faktički ne služi ničemu”, naglasio je Komšić.

Komšić: Schmidt likvidirao ideju o stvaranju trećeg entiteta

Zaključio je i da biti danas protiv OHR-a u Sarajevu je zapravo svrstavanje na stranu onih koji žele godinama da otjeraju OHR.

“Schmidt je malo Federaciju BiH skinuo sa respiratora. Iza kampanje protiv Schmidta stoje oni koji misle da nisu osvojili dovoljno vlasti i stoje bošnjački nacionalisti”, kazao je bivši član Predsjedništava Republike BiH.

Komšić je podržao i posljednje odluke Christiana Schmidta, te kazao da je on time likvidirao ideju o trećem entitetu. Kako je rekao, u njegovoj odluci je jasno da ne postoji nikakva mogućnost za formiranje etničkih izbornih jedinica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare