Komšić: Schmidt dao prednost multietničkim strankama u BiH

Vijesti 19. okt 202220:59 5 komentara

Bivši član Predsjedništava Republike BiH Ivo Komšić podržao je posljednje odluke Christiana Schmidta, i kazao da je on time likvidirao ideju o trećem entitetu. Kako je rekao, u njegovoj odluci je jasno da ne postoji nikakva mogućnost za formiranje etničkih izbornih jedinica.

Vučićev plan

Istaknuo je da je Bosnu i Hercegovinu Ukrajina spasila.

“Vučić je podigao svoj redovni i rezervni sastav i vojske i policije, i to je sve bilo na granici na Drini, ali desilo se da Rusija nije pregazila Ukrajinu za pet dana i taj plan se nije desio, i Vučić nije to izvršio. Ako se neki plan napravi, onda se čeka trenutak povijesni kad se može realizirati”, rekao je Komšić.

Naveo je i da je Schmidt prihvatio prijedloge koje je dobio o procentu koji određuju koji broj delagata iz kantona treba da se delegiraju u Dom naroda.

“Prvo je bilo 5,8 posto, to je u predmetu Ljubić. Ustavni sud to nije prihvatio. Međutim taj prijedlog je ponovio Čović u neumskim pregovorima, a Bakir Izetbegović je to prihvatio. Kad je moja nevladina organizacije došla kod Schmidta, on nam je rekao – ja na meniju nisam imao ništa drugo do sada. Mi  smo insistirali da se ne upusti sa tim procentima, ako se odredi limit oko predstavljanja naroda u Domu naroda, to je uvođenje u etničku izbornu jedinicu, odnosno u novi entitet. On kad je isključio procente, on je likvidirao tu ideju ona nije moguća. U toj odluci nema toga. Tokom neumskim procesa je bila ta tema”, naglasio je Komšić.

Kako je rekao,  insistirali su kod njega da ostavi jednog iz svakog kantona, ali pod uvjetom da taj jedan bude izabran u skupštinu.

“Po kom principu je on išao sa 17 na 23, to nam nije jasno, ali je ostavio isti princip raspodjele mandata, samo se primjenuje sada na 23, a ranije na 17. To je samo za kandidaranje predsejdnika i potpredsejnika Federacije BiH“, naveo je.

Šta kažu cifre, pojasnio je.

“Ova njegova odluka sa novim raspodjelama mandata, ovo se može tumačiti da je on dao prednost multietničkim strankama u BiH. On je povećao broj Srba delegata iz kantona. Iz USK su bila dva, sad se moraju tri delegirati, iz TK bila dva sad cu četiri, iz KS bila tri sad je pet, iz Livanjskog kantona, bila tri sad su četiri. Ja vam tvrdim da HDZ nema na svojim listama u tim kantonima ni jednog Srbina, ni SDA nema ni jednog Srbina. Ovi ljudi su građanski Srbi i oni će imati vrlo važnu ulogu pri odlučivanju. On je ojačao multietničke stranKe sa ovom svojom odlukom”, ponovio je Komšić.

“Schmidtova odluka dobronamjerna”

Što se tiče Hrvata, dalje dodaje Komšić, tu je povećao broj u SBK. SBK je imao tri delegata u Domu nanoda, a sad će imati četiri.

“Moja ideja je da se mora jačati Srednja Bosna i to je vrlo važno. ZDK je imao jedan sad ima dva Hrvata. Ni taj neće biti HDZ-ov siguran sam”, istaknuo je.

Treba ovu Schmidtovu odluku čitati racionalno sa dobrom namjerom, ne sa zlom namjerom, podcrtao je.

“Ova njegova odluka raspored mandata za Dom naroda nema gotovo nikakve veze sa deblokadom Federacije BiH. On je donio posebne mjere koje deblokiraju FBIhH. On je potpisao nove procedure za potpredsjdnika i predsjednika FBiH. Propisao je da Vlada FBiH koja se formira, prvo do kad se mora formirati, a onda zakoni koji se donose u parlamentu, i tu je rok propisao, i ako većina ne donese zakon i u jednom i drugom domu, on smanjuje kvorum, odlučivat će oni koji su prisutni na sjednici, a ne većina”, naveo je u Pressingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare