Komšić u Rimu: Susret sa predstavnicima Suverenog viteškog malteškog reda

Vijesti 18. jan 202214:41 1 komentar
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se s Nj.E. velikim meštrom Fra' Marcom Luzzagom, velikim kancelarom Albrechtom Freiherrom von Boeselagerom i drugim predstavnicima Suverenog viteškog malteškog reda u Villi Magistrale u Rimu.

Razgovarali su o pandemiji COVID-19, migrantskoj krizi u regiji i u svijetu, međunarodnim odnosima, kao i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Suverenog viteškog malteškog reda ocijenjeni su dobrim i prijateljskim.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio potrebu intenziviranja diplomatskih odnosa i potpisivanjа prvog okvirnog sporazuma o saradnji između Malteškog reda i Bosne i Hercegovine. Zahvalio je Nj.E. velikom meštru Fra’ Marcu Luzzagu i predstavnicima Malteškog reda na kontinuiranoj potpori i pomoći koju su pružali Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata.

Na koncu susreta Željko Komšić je uručio velikom meštru vrijedan poklon, knjigu “CODEX DIPLOMATICUS REGNI BOSNAE” – Povelje i pisma stare bosanske države, i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića Dubrovniku, jedan od najznačajnijih dokumenata iz diplomatskog korpusa srednjovjekovne Bosne.

Tokom posjete Vatikanu, Željko Komšić se sastao s predstavnicima dijaspore – Fatimom Neimarlijom i Ajlom Nuhbegović iz Udruge “Bosna u srcu” iz Rima, te Medagom Hodžić iz Udruge “Bosna i Hercegovina izvan granica” iz Piacenze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare