Komšić za N1: Odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu

Vijesti 20. okt 202120:34 > 21:583 komentara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da je odgovornost za sve što se bude dešavalo u BiH nadalje na Tužilaštvu. Komšić je to poručio kao komentar na najnovije poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Je li ovo državni udar?

Jeste, ovo je pokušaj državnog udara. Ne bih rekao da je RS krenula u rušenje države, on uvlači institucije RS preko NSRS. Činjenica je da također postoji vidljiv politički otpor i na nivou građana RS u sve ovo što radi. On ima tanku većinu u NSRS pa još uvijek to može da radi. Mislim da nije uredu da stavljamo jednakost između Dodika i svih ljudi u RS jer definitivno oni ne misle kao Dodik. Oni gledaju dalje i vide da bi to moglo biti jedna avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku“, kazao je Komšić.

On ne može ukinuti OS BiH, on ne može ukinuti OSA-u, SIPA-u, sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji ne bi li imao opravdanje za sve što rade prije svega pred ljudima u RS i one koji su protiv politike pridobio kod sebe“, istakao je Komšić.

Dodaje da je njemu kao pokriće dovoljan “bilo kakav incident”.

“Bilo kakav incident je njemu dovoljan, kao opravdanje za sve što radi. Sva ta njegova priča ipak nije toliko duboko ukorijenjena u RS i u politikama u RS”.

Ako Dodik opkoli kasarne OS BiH, ako postavi specijalce na entitetsku granicu?

To je krivično djelo, isto kao što je i ovo što je urađeno sa tim Inzkovim zakonom i ovo što je danas urađeno u NSRS- jeste krivično djelo. U ovom slučaju, sačekat ćemo da vidimo šta će Tužilaštvo reagovati, ali ćemo reagovati. Tužilaštvo radi, i OSA i SIPA, bez obzira na njega. Postojat će i Predsjedništvo sve da on sutra napusti Predsjedništvo. Bitno je da se zadrži taj legalitet“.

Komšić je kazao da je od ovog trenutka odgovornost za sve što se dešava na Tužilaštvu BiH.

Ovo što su uradili u ova dva navrata u NSRS jeste ispipavanje pulsa i reakcije i ja sam siguran da će Dodik ići do kraja sa svojim najavama. Po meni, ovo je trenutak da Tužilaštvo reaguje onako kako mu nalaže zakon. Ovdje postoji nešto što je organizovana grupa na čelu sa Dodikom, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu. Dakle, hoće li raditi svoj posao ili neće. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema“.

Optužnica, hapšenje? Nasljednik Gordane Tadić?

Ja ne znam gospodina Kajganića, gospođu Tadić sam možda sreo dvaput, dakle kako oni gledaju na te stvari. Mene interesuje da provedu zakon onako kako im je naloženo upravo tim zakonima. Ja mogu reći šta bih ja uradio da sam tužilac; ja bih to uradio bez obzira na sve. Ali pošto ja nisam tužilac, sad ćemo vidjeti šta će Tužilčaštvo uraditi. Ovo je klasično rušenje poretka, preuzimanje nadležnosti, kvalčifikacija djela može biti da se objedini više krivičnih djela. Ali, neka znaju da šta god uradi; odgovornost za buduće događaje je na njima“, kazao je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar