Komšić: Zastupnici DF-a glasat će protiv zahtjeva za smjenom ministra Podžića

Vijesti 05. okt 202117:24 0 komentara
Anadolija

Predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da će zastupnici Demokratske fronte glasati protiv zahtjeva za smjenom ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Izjava Komšića uslijedila je nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio odluku o smjeni ministra Podžića.

“Predsjedavajući Savjeta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Savjeta ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Savjeta ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića uputio je Parlamentarnoj skupštini BiH”, saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Kako ide postupak smjene ministra

Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara.

Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara. U oba slučaja primjenjuje se postupak iz čl. 9. i 10. ovog zakona.

Predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra. Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovoga zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!