Komšićevo obraćanje studentima: Tražimo odgovore na ista pitanja kao i 1991. i 1992.

Vijesti 27. feb 202412:51 0 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se na skupu o temi „Dan nezavisnosti: izazovi i odgovori“ koji je povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovao Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Okosnica govora bila je tvrdnja da se Bosna i Hercegovina vrti oko identičnih koncepata koji su doprinijeli stravičnim stradanjima i ratnim zločinima devedesetih, kao i niz pitanja na koja će morati odgovoriti isključivo građani kako bi se iskristalisao daljnji put i razvoj države.

“Čini mi se da, pored svih tranzicijskih muka nakon rata, nakon onolikog razaranja i stradanja ljudi u Bosni i Hercegovini, čini mi se da se BiH vrti oko istih stvari, istih koncepata koji su vladali i 1991. i 1992., a koji su doprinijeli ubijanju i progonu građanki i građana, dominantno Bošnjaka. Kako tada, tako i danas – priča je o tome kakva je i kakva treba da bude Bosna i Hercegovina. Da li će biti isključivo država konstitutivnih naroda ili zaslužuje da bude država kao što su i druge moderne države – država liberalne demokratije u kojoj će pojedinac, odnosno građanin, biti centar ustavnog svemira. Ovo je tačka na kojoj se razilazimo u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Komšić.

S tim u vezi, osvrnuo se i na ulogu međunarodne zajednice.

“Ne smijemo biti nezahvalni i ne priznati zaslugu, pogotovo Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, imamo pravo biti kritični prema njihovom gledanju na Bosnu i Hercegovinu i na njihov današnji pristup”, dodao je.

Ponovio je da priča o građanskoj državi ne znači da se bilo čiji etnički identitet negira – kao i to da na ovom pitanju nastaje i prijašnji i aktuelni ‘razlaz’.

“Kao i 1991. i 1992. BiH traži odgovore na ista pitanja. Ovaj put nema JNA, nema te sile koja prijeti, ali postoje interesi susjeda, tako i evropskih zemalja, kao i SAD-a kada je riječ o statusu BiH sada, i u budućnosti. Do nas je da odlučimo šta ćemo raditi. Mi koji se bavimo politikom, uvijek ćemo slušati impuls koji dolazi iz naroda”, rekao je.

Kada su u pitanju najaktuelnije teme – među njima poseban fokus u posljednje vrijeme zaslužuje nastavak EU puta BiH. Komšić je stava da usklađenost sa EU nije moguće postići sa trenutnom društvenom paradigmom i ustavnim aranžmanom.

“Stalno ćemo se vrtiti oko sebe i tražiti od Evrope i svijeta da nas shvate. Ne pomažu nam trenutno ni ovi iz međunarodne zajednice. Evropljani vrlo često bježe od suštine problema koje imaju s nama kada je riječ o pregovaranju, a Amerikanci najčešće čuvaju svoje čedo – Dejtonski mirovni sporazum temeljen na pravima kolektiviteta. Mi moramo odgovoriti šta hoćemo. Ako ne napravimo iskorak po pitanju paradigme, neće biti dobro, ostat ćemo u stanju zamrznutog konflikta”, rekao je.

U nizu pitanja na koje građani, kako je rekao, moraju odgovoriti su i: “Da li smo spremni napraviti iskorak van ZAVNOBiH-a? Da li smo spremni priznati da smo, po nacionalnosti, ipak Bosanci i Hercegovci? Da li smo spremni graditi naciju?”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!