Komšija koji uznemirava stanare upućen na liječenje: Policija uradi svoj dio posla, medicinske ustanove zakažu

Vijesti 29. jul 202413:54 0 komentara
Screenshot/Youtube

U pratnji policijskih službenika MUP-a KS, saznaje N1, ekipa Hitne pomoći odvezla je jučer J.I. na Psihijatrijsku kliniku, no on neće biti zadržan na liječenju, jer odbija dalju hospitalizaciju. Riječ je o muškarcu koji već duži vremenski period uznemirava stanare zgrade u ulici Nerkeza Smailagića broj 13 u Sarajevu.

Nasilni komšija J. I. živi na posljednjem, 18. spratu, višespratnice, gdje u istom ulazu žive 74 porodice koje su kontinuirano izložene različitim oblicima nasilja već mjesecima, dok državne institucije, navode stanari, uključujući i policiju, tvrde da poduzimaju sve što je u njihovoj moći. N1 se obratio MUP-u KS, zatraživši odgovore kako se postupa u ovakvim situacijama.

Hospitalizacija samo uz dobrovoljni pristanak

U proteklom periodu policijski službenici PU Novi Grad, navode iz MUP-a KS, postupali na način da su podnijeli više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv J.I., izdali više prekršajnih naloga, te u više navrata obavijestili Centar za mentalno zdravlje – JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a kako bi preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

“Policijski službenici su podnijeli osam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu Oštećenje tuđe stvar protiv lica J.I. (1986) iz Sarajeva, na štetu stanara stambene zgrade u ulici Nerkeza Smailagića broj 13; za djela počinjena u dane: 28.09.2022. godine, 28.11.2022. godine, 29.11.2022. godine, 08.12.2022. godine, 07.02.2023. godine, 15.02.2023. godine, 03.10.2023. godine i 10.03.2024. godine. U dane 08.05.2023., 07.06.2023. i 11.03.2024. godine, PU Novi Grad je obavijestila Centar za mentalno zdravlje Novi Grad o J.I. kako bi isti poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, navode iz MUP-a KS.

Tokom prošle i ove godine, J.I. je izdato pet prekršajnih naloga zbog narušavanja javnog reda i mira. Također, u proteklom periodu, više puta traženo je medicinsko zbrinjavanje. Tu nastaje problem zbog procedure prijema pacijenata. Medicinske ustanove, ili puste osobu na kućno liječenje, uz dogovor da se samoinicijativno javi ili je potreban dobrovoljni pristanak osobe za zadržavanje na liječenju ili sudski nalog.

Stanari prisiljeni blokirati saobraćajnicu

Stanari su istaknuli da će u narednom periodu održati zbor na kojem će donijeti odluku o daljim koracima ukoliko se problem ne riješi.

Upozorili su i da su neke od mjera u narednom periodu protesti i blokada glavne saobraćajnice.

“Ako mi u 2024. ne možemo biti mirni u svojim stanovima, smatramo poštenim da barem na dva sata dnevno stane i saobraćaj u Sarajevu”, poručili su uznemireni stanari naselja Alipašino Polje.

U nastavku prenosimo i detalje intervencija MUP-a KS sa navedenim J.I.

Dana 01.09.2023. godine policijski službenici intervenisali po prijavi građana da na krovu zgrade ‘nešto gori’. Dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici zatekli J.I. u vidno alkoholiziranom stanju koji je policijskim službenicima izjavio da je ‘on zapalio svoj zvučnik koji nije radio’. Intervenisala i Vatrogasna brigada, a za J.I. zatražena intervencija ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koja ga je u pratnji policijskih službenika prevezla u Zavod za bolesti ovisnosti KS, nakon čega je predat na daljnje liječenje na Psihijatrijsku kliniku.

Dana 19.11.2023. godine (20,15 sati) policijski službenici intervenisali po dojavi stanara da je na balkonu J.I. uočen požar. Vatru ugasili pripadnici PVB, a ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć J.I. prevezla do Psihijatrijske klinike, gdje je nakon pregleda upućen u Zavod za bolesti ovisnosti KS, gdje je i zadržan.

Dana 11.03.2024. godine (11,30 sati) policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije kontaktirali su službenike Centra za mentalno zdravlje općine Novi Grad, a radi konsultacija u vezi mogućnosti smještaja J.I. na liječenje, s obzirom da navedena osoba dana 11.03.2024. godine nije zadržano na Psihijatrijskoj klinici, već je upućeno da se samoinicijativno javi u Zavod za bolesti ovisnosti KS. Službenici Centra za mentalno zdravlje saopćili su policijskim službenicima da nemaju mogućnosti da osobu smjeste na liječenje, te da je jedina mogućnost smještanja na liječenje u JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo uz dobrovoljni pristanak lica ili sudski nalog.

Dana 27.05.2024. (20,50 sati) policijski službenici PS Novi Grad pružali su intervenciju i pomoć ekipi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prilikom smještaja J.I. u Psihijatrijsku kliniku iz prostorija Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo. Nakon propraćaja ekipe ZHMP do Psihijatrijske bolnice, J.I. je pregledan, te je policijskim službenicima saopćeno da neće biti zadržan na liječenju na navedenoj klinici, jer odbija dalju hospitalizaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!