“Konačno prilika Tužilaštvu BiH da pokaže svoju snagu”

Vijesti 01. feb 202118:55 > 18:56 0 komentara

Dvije osobe su uhapšene u predmetu Dženan Memić, mladića stradalog 2016. godine. Među uhapšenima je i bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće u policiji Kantona sarajevo, te otac Alise Mutap, koja je prisustvovala stradanju Dženana Memića.

Pretresi objekata u vlasništvu lišenih slobode Zijada Mutapa, oca Alise koja je kobne večeri bila u društvu Dženana, i Hasana Dupovca, službenika Uprave policije MUP-a Kantona koji je u vrijeme stravičnog događaja bio šef Odjela za saobraćaj – rezultirali su izuzimanjem određenih predmeta koji će se koristiti kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

“Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužiteljstvo BiH radi već duže vrijeme, a odnosi se na kaznena dijela organiziranog kriminala, a u svezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića u veljači 2016. godine”, navodi Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

U Velikoj aleji kod spomenika tragično stradalog Dženana njegov otac, nakon dugo vremena, sa slabašnim ali osmijehom na licu ističe kako “mora vjerovati u pravosuđe”.

“Nakon pet godina nešto je krenulo. U meni se budi nada u to pravosuđe da se nešto radi. Tužilaštvo je pokazalo da ima finih i poštenih ljudi”, poručuje Memić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu komentirali hapšenje jednog od svojih pripadnika, no Muriz ističe baš danas jednog od njih kojeg smatra herojem svoje teške i najteže priče.

“Ima poštenih policajaca i tužitelja. Ja bih volio da upoznam policajca koji mi je rekao: ‘Nemoj odustat, sve ti lažu’. Nikad ga nisam upoznao, samo u prolazu mi je to rekao i bilo mi je dovoljno da nastavim dalje”, otkriva Memić.

Poseban dan je ovo za još jednog oca koji bori borbu za pravdu za svog sina, Davida Dragičevića

“Kao što je rekao naš advokat, porodice Memić i Dragičević, gospodin Feraget, nadamo se da je ovo konačno prilika Tužilaštvu BiH i čitavom pravosudnom sistemu da pokažu svoju snagu. One dokaze koje posjedujemo gospodin Memić i ja, očigledno je da se radi o zataškivanju ubistva naših sinova Davida i Dženana. Nadam se da će Tužilaštvo BiH preuzeti i slučaj Dragičević s ciljem otkrivanja ko je ubio mog sina”, poručuje Davor Dragičević.

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu službenici Tužilaštva BiH i SIPA-e ispituju Hasana Dupovca i Zijada Mutapa u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo “organizirani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje” i “pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!