Konaković: BH Telecom u ime SDA poziva na proteste, to je njihov plijen

Vijesti 28. apr 202312:25 3 komentara
N1

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde na današnjoj press konferenciji Trojke uoči održavanja sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o imenovanju nove federalne vlade poručio je da su na današnje proteste građani pozvani putem SMS poruka koje šalje kompanija BH Telecom u ime SDA. Poručio je da su za sve što će se danas dogoditi u najvećoj mjeri odgovorni lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Konaković je istakao da u ovom vremenu medijskog linča i napada kakvog BiH nije doživjela dosad da parlamentarna većina ima određenu vrstu pritiska odlazećeg režima i sistema.

“Ali to nije ništa što već nismo najavili i na šta nismo svjesni. Potpuno znamo šta to znači ljudima koji godišnje samo kroz budžet Federacije BiH, javna preduzeća i sve ostale sisteme imaju takvu moć i utjecaj i da s tim žive već zadnje dvije decenije u kontinuitetu i da za njih život bez javnih preduzeća ne psotoji, evo samo da im javim da ne brinu i da postoji. Ambijent linča bez ijednog argumenta i dokaza, ova koalicija ni u jednim pregovorima nikada nije odstupila od bilo kakvih bitnih pitanja za BiH”, kazao je Konaković.

Navodi da ih se danas optužuje da žele u koaliciju s HDZ-om, strankom koja se zalaže za treći entitet. Konaković na to odgovara da je ta stranka to željela i kada je bila u “zagrljaju sa SDA dok im je DF držao svijeću”.

“I danas im smeta što hoćemo sa takvim HDZ-om u vlast i da ćemo, ako to uradimo, izdati državu. Nas optužuju, a nakon toga popodne kume i mole taj HDZ da idu s njima iako govore o trećem entitetu. Licemjerje, laži i spinovi koje i određeni mediji zdušno podržavaju”, naglasio je Konaković.

Dalje se osvrnuo na sve ono što su postigli prilikom formiranja vlasti kako u Vijeću ministara BiH i drugim institucijama navodeći da su one sada zbog Trojke jače.

“Nisu dovoljno jake jer su oni njima previše trgovali i trebat će nam dosta vremena da ih stabilizujemo. Koji je to proces u kojem smo mi trgovali i šta smo kome dali. Imaju narative kako nemamo Ministarstvo sigurnosti, ali imamo zato prometa i komunikacije koje je mnogo jače. Sjećate li se najsvježije ofanzive kako smo u Vladi FBiH dali Bošnjake za hrvatsku snagu, a od toga ništa, nijedan dokaz i sve se jasno računicom može shvatiti. Sjećate se da smo optuženi da smo istrgovali za privremeno rješenje koje će donijeti Christian Schmidt da bismo ušli u vlast. Mi nikada za to nismo glasali niti bismo ikada pristali na nametnutu vladu”, naveo je.

OHR objavio odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta

Poslao je poruku i svima onima koji misle da jučerašnja Schmidtova odluka nije trajna.

“Da vas pitam, može li ovakve blokade biti naredni ciklus – ne može. Zato što u narednih 12 mjeseci ako se mi ne dogovorimo, u Federaciji može 2:1 analogijom Ustava BiH i to smo svi tražili i SDA koja je rekla ako bude tako da će ona podržati vladu. I ova odluka neće stupiti na snagu samo ako mi nešto ponudimo bolje. Smanjena je etnička vrijednost glasa odlukom Schmidta zato što je trajna i zato što tih 10 u Klubu Bošnjaka može bez SDS napraviti neka grupa, bez HDZ-a u Klubu Hrvata, u Klubu Srba grupa koja se dogovori i to ne 14 ili 15 već 10 i to je Schmidt riješio i umanjio zabranom podmićivanja glasova”, dodao je Konaković.

Konaković je upitao prisutne da li su primijetili koliki broj poruka danas šalje BH Telecom u ime SDA.

“Ja imam desetine koje kažu da SDA poziva simpatizere i članove da izađu na proteste. Dakle, iz BH Telecoma javnog resursa o kojem smo govorili šta radi ova bulumenta politička. To je njihov plijen, vlasništvo i pravo i danas kroz javnu kompaniju ne znam koliko stotina hiljada poruka šalju pa i nama NiP-ovcima ne biraju. Poruke koje smo vidjeli od poznatih počinilaca o proliejvanju krvi među Bošnjacima o najgorim mogućim scenarijima i sada da upozorimo normalne ljude koji su planirali da dođu u kontraproteste i ovom prilikom ih molim da ne dolaze i da pokažu razumijevanje, racionalnost i ozbiljnost i da nas puste da završimo proteste. Ne zapaljujte ovo što odlazeće stranke rade, zaista je opasno. Razgovarali smo s ljudima iz oblasti sigurnosti, poduzeli su ozbiljne mjere i stepen sigurnosti sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će na najavišem nivou i odgovornost za ono što se desi snosit će organizatori protesta. Pozivam Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da shvate šta rade, pozivam njihove prve saradnike da ih probude jer vode priču u preozbiljnu eskalaciju jer nijednog od njih nisam čuo ‘borite se ljudi putem parlamenta’. Njih dvojica imaju najveću odgovornost”, poručio je Konaković.

Naveo je da je sramno da su SDA i DF počeli koristiti isti narativ kao političari iz RS.

“A to je da stranci odu da nam ne trebaju, bune se protiv Schmidtove odluke. Došli smo u jednu vrstu političkog ludila”, zaključio je Konaković.

Podsjetimo, u 14:00 sati počinje sjednica Parlamenta FBiH o imenovanju nove Vlade FBiH, a nakon što je jučer visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku o deblokadi FBiH.

Zbog toga su negodovali najviše iz SDA i DF-a, pa će se tako danas održati protesti ispred zgrade Vlade FBiH na koje je i zvanično putem Facebookua pozvala SDA. Važno je istaći i to da protesti nisu najavljeni ni MUP-u Kantona Sarajevo ni Federalnoj upravi policije pa je tako pojačan broj sigurnosnih snaga na terenu zbog mogućeg sigurnosnog izazova.

SDA pozvala članove i građane na proteste ispred Parlamenta FBiH

Schmidt je jučer donio odluku kojom se omogućava formiranje Vlade FBiH.

Danas će za ovaj sastav Vlade Parlament glasati o imenovanju, a ubuduće ukoliko u roku od 30 dana predsjednik i potpredsjednici FBiH ne postignu saglasnost o imenovanju vlade, bit će dovoljan potpis jednog predsjednika i jednog potpredsjednika, a nakon toga će odlučivati o tom prijedlogu Parlament.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što se skoro sedam mjeseci nakon izbora nije formirala federalna vlada, a dodatno je to otežavao i Refik Lendo (SDA) jedan od potpredsjednika FBiH koji nije htio staviti potpis na imenovanje nove vlade.

Ukoliko Parlament ne izglasa vladu smatrat će se raspuštenim kao i sve kantonalne skupštine.

Schmidt je također donio i izmjene Krivičnog zakona za oba bh. entiteta koje se odnose na podmićivanje u izbornom procesu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare