Konaković: Danas je najgori trenutak za secesiju RS, vjerujte da smo više nego spremni

Vijesti 26. feb 202418:46 0 komentara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je ovo najgori trenutak za eventaulnu secesiju entiteta Republika Srpska, koja bi za "šest mjeseci bankrotirala".

“Ova geografska pozicija entiteta i njegova ekonomija je u potpunosti zavisna od EU”, zaključio je Konaković i dodao da bi ta secesija bila “najpogodniji trenutak za obračunavanje sa režimom Milorada Dodika”, ali da bi “nas sve to zadržalo u praljavoj bari i propustili bi evroposki voz”.

Ministar vanjskih poslova BiH je istakao da Dodik, ipak, može biti konstruktivan partner ustvrdivši da SNSD i partneri iz RS-a “rade mnogo bolje nego prije”.

Vanjskopolitička usklađenost Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom je stoprocentna, međutim glasovi iz entiteta Republika Srpska upućuju na neusaglašenost. Da li sve šanse da se Dodik učini konstruktivnim partnerom propale, kakva očekivanja imate od sutrašnjeg sastanka lidera u Mostaru?

To samo pokazuje kompleksnost Dejtonskog uređenja BiH i činjenica je da u RS-u imamo sve političke aktere koji su proputinovski orjentisani. Njihova odluka je da se jačaju veze sa Putinom dok traje agresija na Ukrajinu. Ja razumijem te neke kulturološke, historijske i vjerske veze sa Rusijom, ali izvoz RS-a u Rusiju iznosi samo 1 posto, tako da nema racionalnog objašnjenja. Nisam računao na neku drastičnu promjenu Dodika, ali moramo biti svjesni činjenice da je SNSD partner na državnoj razini i da je zajedno sa nama napravio najviše u proteklih 15 godina, da smo imali najbolj izvještaj. Svjedočimo da to što rade je mnogo bolje nego prije. Mene zanima šta rade, a ne šta pričaju.

Dodik je rekao danas da planira povećanje uvoza ruskog gasa. Također je kazao kako očekuje pobjedu Donalda Trumpa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima što bi po njemu otvorilo vrata proglašenju nezavisnosti Republike Srpske. Kako ovo komentarišete?

Njegov secesionizam je zabilježen prvi put 2006. Ne postoji gori momenat sa secesionizam Republike Srpske od ovog danas. Ova geografska pozicija entiteta i njegova ekonomija je u potpunosti zavisna od EU, za šest mjeseci bi bankrotirali. Pritome ništa od teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine ne bi bilo upitno i dalje bi se u Sarajevu donosile odluke. Da hoćemo da se obračunamo sa režimom Milorada Dodika ne bi bio pogodniji trenutak od tog, ali bi nas sve to zadržalo u praljavoj bari i propustili bi evroposki voz. Ja lično imam strah da nećemo moći napuniti naš penzioni fond koji će za osam godina iznostiti 6 milijardi maraka, osim ako ne budemo imali bolji BDP. Bude li trebalo da se obračunavamo administrativno, teritorijalno i suverenitetom protiv Republike Srpske – vjerujte da smo više nego spremni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!