Konaković iz Washingtona: Šetnja kroz Prijedor u uniformama jeste provokacija, u časne namjere Srbije ne vjerujemo

Vijesti 09. jul 202420:51 5 komentara
F.Z./N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasio se iz Washingtona gdje učestvuje na Samitu NATO-a. Naveo je kako su su "iskoristili priliku da prijatelje i partnere informišu o dešavanjima u BiH", ali je komentarisao i posljednja dešavanja u BiH. "Šetnja kroz Prijedor u uniformama jeste provokacija, u časne namjere Srbije ne vjerujemo", poručio je Konaković.

“Kadeti su se trebali pokloniti i žrtvama nepresuđenog genocida koji se u tom gradu desio ako su imali časne namjere, ubijenoj djeci, civilima, ženama, starim i iznemoglim. U časne namjere Srbije ne vjerujemo zbog svega što rade. Tačno je da nije prvi put jer su dolazili i ranije, imamo identične najave iz prethodnih godina kad su na vlasti bili funkcioneri SDFA koji danas lažu i optužuju, posebno ministra Heleza i mene, da smo “dozvolili” da vojska šeta po Prijedoru”, rekao je Konaković.

Pročitajte: Konaković za N1 o kadetima Vojske Srbije u Prijedoru: Zatražit ću da se objavi najava njihovog dolaska, provjere ne vršimo mi

Naveo je kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH imalo 298 najava u aprilu, 327 u maju, 264 u junu, te do 9. jula 134. Ističe da su ih, u skladu sa propisima, proslijedili na postupanje nadležnim institucijama jer oni “ne mogu provjeravati, dozvoljavati ili zabranjivati ulazak bilo kome”.

“Zna se čija je to odgovornost i nadležnost. Postupamo po protokolu koji se primjenjuje od 2020. godine kad je SDA bila na čelu MVP. Sve to dobro znaju, ali i dalje bestidno lažu i truju javni prostor, dakle ništa novo. Radimo mnogo, ulažemo maksimum napora da našu zemlju na međunarodnom planu pozicioniramo onako kako zaslužuje. I dobro nam ide, hvala Bogu. Sve to pod baražnom vatrom domaćih lažova i lopova koji su izgubili vlast i spremni su na kreaciju najgorih laži koristeći stradanje našog naroda, krijući se često iza vjere i lažnog patriotizma. I nastavićemo, još jače i bolje”, naveo je Konaković.

Pročitajte: Ambasada Srbije u BiH: Najavili smo ministru Konakoviću dolazak pripadnika Vojske Srbije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare