Konaković: Nadamo se da će budžet institucija BiH za 2024. uskoro biti razmatran

Vijesti 18. jun 202414:24 1 komentar
F.Z. / N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je poslije sjednice Vijeća ministara BiH da je danas usvojena Strategija za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijski plan za njenu provedbu.

Također, naveo je i imenovanje Radne grupe za izradu Prijedloga pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

– To je ono što proizilazi iz usvojenih zakona iz naših prioriteta. Bilo je i nekoliko međunarodnih projektnih sporazuma za BiH. Napokon smo krenuli s Nacrtom odluke o ratifikaciji Sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, što je vrlo važno za naše građane koji tamo žive – kazao je Konaković.

Dodao je da su danas usvojeni izvještaji o radu institucija Vijeća ministara BiH, te da je samo nekoliko od više od 50 izvještaja na dodatnom usaglašavanju.

– To je također dio koji je čekao nekoliko mjeseci na usvajanje. Drago mi je da smo to danas usvojili. Imali smo i tačku Ministarstva vanjskih poslova, aktivnost sa UNDP-om koja se tiče projekata u BiH, koja je danas usvojena – kazao je Konaković.

Na novinarsko pitanje šta je sporno u vezi sa budžetom institucija BiH za 2024. godinu koji Vijeće ministara BiH još nije razmatralo, ministar Konaković je odgovorio da su načelno danas dobili saglasnost “da bi budžet mogao ići brzo”.

– Nema razloga da se budžet ne šalje u proceduru. Nešto iz Ministarstva komunikacija, kod ministra Edina Forte, raspodjela nekih sredstava, čini mi se da je usaglašena i da su se stvorili svi preduslovi da taj dokument bude u proceduri. Nadamo se da će to biti već na narednoj sjednici ili što prije – naveo je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare