Konaković o secesionističkim prijetnjama: Ako ne daj Bože ne bude ostalo na retorici, mi znamo šta treba da radimo

Vijesti 11. jan 202413:49 2 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider NiP-a Elmedin konaković, komentirao je posljednja dešavanja i istupe koalicionog partnera Milorada Dodika. Govorio je i o spremnosti i radu u slučaju nekog konflikta ili realizacije najava.

Komentirajući posljednje istupe Milorada Dodika kazao je kako su onu (Trojka i partneri) svojim djelima pokazali šta misle o funkcionisanju BiH i građanima RS te koliko napora ulažu da život i u tom dijelu BiH bude bolji. Pozvao je Dodika da se “vrate elanu i energiji s početka”.

“Ovo što radi u drugom dijelu negirajući Ustav, udarajući na Ustavni sud BiH i negirajući presude US, vodi nas u sferu koja nije dobra za nikoga, pa ni za ljude iz bh. entiteta iz kojeg dolazi”, rekao je Konaković.

Komentirajući sigurnosne izazove, rekao je kako rade na tome da “ne daj Bože” bude spremni ako se nešto desi.

“Priča o konfliktu ovdje nije nemoguće, mi te procese živimo. Skro svaka generacija Bosnaca i Hercegovaca je preživjela nacionalističke i fašističke politike koje su bile sa idejama da se ovaj dio svijeta izbriše sa geografske karte. Ona danas sija snažnije i jače nego nikada i opstat će bez obzira na činjenicu da je neki od ovih ljudi nose njen pasoš, plaćaju porez, imaju ličnu kartu, ne vole. Njima je teško vjerovatno, što me posebno ne tangira. Kada je riječ o široj globalnoj sceni, upravo SAD koje su poslale a koje su garant Dejtona, pa i EU danas secesionistima šalju jasne poruke da je to iluzorno i da idu u problem iz kojeg se teško vratiti. Nadam se da je to u sferi retorike, ako ne daj Bože ne bude, mi znamo šta treba da radimo”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare