Konaković: Mi smo nezadovoljni CIK-om, i ovom i prethodnom

Vijesti 17. mar 202218:30 > 19:15 2 komentara
Foto: F.Z./N1

"Dobili smo još jednom poruke međunarodne zajednice koliko je važno da se napravi dogovor o reforme Ustava i Izbornog zakona. Vrlo jasne i ozbiljne poruke. Puno detalja bi bilo teško govoriti", poručio je nakon današnjih pregovora o izmjenama Izbornog zakona lider NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je kazao da je u odnosu na Neum, danas atmosfer mnogo bolja.

“Atmosfera danas u odnosu na Neum je dosta bolja, mnogo su konkretniji prijedlozi koji bi mogli voditi ka konačnim dogovorima. I mozemo naravno ono što je za nas jako bitno to ukidanje famoznog ultimativnog etničkog prefiksa, osim na Federaciju koja funkcioniše tako kako funkcioniše. Ono što smo vidjeli danas je puno bolje nego što smo do sada vidjeli”.

Na pitanje da li je tačno da su “stranci tražili da se ne daju izjave”, kazao je:

“Jesu i mislim da su s razlogom tražili jer je situacija vrlo komplikovana da i mali pokret mogu na neki finalni konačni dogovor”.

“Mi smo nezadovoljni CIK i ovom i prethodnom jer je to političko oružje u rukama onih koji vode procese. Mi tražimo da se zakonom te stvari riješe. Po pitanju CIK-a Čović i Izetbegović definitivno nemaju isti stav”, kazao je Konaković.

“Model je suština ovih pregovora i tu nešto odgovarati bilo bi problematično. Integritet izbornog procesa nije nešto što je toliko važno izetbegoviću, osim što nije dijelom cijelog paketa”, poručio je Konaković u izjavi za medije nakon pregovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare