Konaković: Plenković je bio odmjereniji u nastupima, nadam se da to možemo nazvati gafom

Vijesti 06. sep 202416:16 0 komentara
F.Z./N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da su odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju 'Sejdić-Finci', 'Kovačević' i druge "politički fabricirane" smatra veoma zabrinjavajućom i pomalo začuđujućom budući da je taj zvaničnik susjedne Hrvatske bio odmjereniji u nastupima.

Podsjećanja radi, Plenković je u intervjuu za BHRT komentarisao presude u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH i presudu Sejdić-Finci, a u kojima je u oba slučaja presuđen diskriminatorski odnos države.

“Dakle, ti slučajevi su pokrenuti iz političkih razloga. BiH ovakva kakvu danas znamo je nastala u Dejtonu, a to je politički dogovor nakon rata i koji je bio kao mirovni projekt, a ovo sve kasnije je nadogradnja”, rekao je, između ostalog, Plenković.

Plenković osporio presude suda u Strazburu, nazvao ih fabriciranim

Na to je reagovao Konaković.

“Navedena izjava je loša iz više razloga – što se odnosi na vrlo osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini s obzirom na diskriminaciju nad onima koji nisu pripadnici etničkih skupina, da ne mogu biti kandidati za Predsjedništvo BiH niti ostvarivati druga prava, što je sigurno najveći stepen diskriminacije u Evropi, ako ne i u svijetu. S razlogom je dobar dio naše javnosti reagovao na ovu neprikladnu i neprimjerenu izjavu Andreja Plenkovića, nadam se da to možemo zvati nekom vrstom gafa”, naveo je Konaković.

Plenkovićeva izjava, smatra on, dovodi u pitanje čitav pravni sistem i poziciju veoma važnog međunarodnog suda, pa bi, s druge strane, bilo interesantno čuti šta premijer Hrvatske misli o više od 1.500 presuda istog suda koje se tiču Hrvatske i njenih građana.

“Jesu li one politizirane, nebitne, zašto se hrvatska vlast i pravosuđe bave tim presudama?”, upitao je.

Konaković ponavlja da su svi koji su reagovali na ovu Plenkovićevu izjavu učinili to s pravom jer je, kako ističe, riječ o vrlo neprimjerenoj i ružnoj poruci.

Izrazio je nadu da ubuduće neće biti takvih poruka od Andreja Plankovića, napominjući da je inače on bio od pomoći kad je riječ o bh. evropskom putu, zbog čega tim više čudi da je usred Bosne i Hercegovine dao navedenu izjavu.

“Nisam se osvrtao na svakodnevne, lažne i izmišljene teze ovdašnje opozicije da je Trojka servilna i da podilazi HDZ-u; imali ste jedan nastup iskrenosti od Bakira Izetbegovića 2022. godine, koji je objasnio da je HDZ-u dao toliko pozicija koje im ne pripadaju, pa Trojka i kad bi htjela nešto davati, nema šta jer je to Izetbegović učinio ranije. U svijetlu njegove izjave i komentara na račun Trojke, to je zaista prljava i ružna kampanja. Zato Izetbegović bježi od kamera, i on i Komšić. Mi smo jedva vratili dio tih izgubljenih pozicija koje su prije, vjerovatno ne razmišljajući ili lošim trgovinama, date upravo HDZ-u na štetu Bošnjaka i građana koji ne pripadaju etničkim skupinama”, zaključio je Konaković.

Na Plenkovićeve izjave je reagovao i predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović: Neprimjerena izjava Plenkovića, takvim stavom je pokazao da ne poštuje BiH

On je također rekao da je ova izjava hrvatskog premijera neprimjerena navodeći da je takvim stavom pokazao da ne poštuje BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!