Konaković pokazao sporazum koji “dio suvereniteta BiH daje Srbiji i Hrvatskoj”: Komšić potpisao, Izetbegović glasao

Vijesti 28. jul 202412:49 0 komentara
F.Z./N1

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je održao konferenciju za medije gdje je govorio o političkoj situaciji, ali i posjetama koje su planirane u narednom periodu.

Između ostalog, Konaković je prezentirao sporazume sa Hrvatskom i Srbijom iz 2011. godine o, kako je on naveo, “isporučenom suverenitetu”.

Konaković tvrdi da ovi sporazumi pokazuju “koliko su vlasti u BiH bile nonšalantne, nisu znale ili je nešto drugo u pitanju”.

Primjera radi prema ovome MUP RS ima pravo prema tom dokumentu sa MUP-om Srbije uspostaviti bilo kakvu saradnju, praviti zajedničke timove, legalno i verificirano od strane BiH, što je usvojeno na oba doma Parlamenta BiH, prema njegovim riječima.

Konaković je rekao i da je dokument potpisao Željko Komšić, a Bakir Izetbegović je glasao za njega koji su tada bili članovi Predsjedništva BiH.

“Isporučen je dio suvereniteta policijskih agencija BiH susjednim zemljama. Prema dokumentu, ako Srbija administrativno na vrijeme najavi posjetu nekog policijskog tima, zabrana istoga bi bila kršenje zakona. Najveća zamka je jer ugovorna strana ima pravo zaustaviti aktivnosti ako je povrijeđen suverenitet”, kazao je Konaković.

Potom je dodao:

“To ne bi bio problem da ta ugovorna strana nije Vijeće ministara BiH te bi, prema tome, za to trebali glasati ministri iz RS-a.  U dokumentu su i tzv. skriveni istražitelji. Što se tiče skrivenih, piše da policijski organi mogu napraviti istrage u kojima će koristiti prikrivene istražitelje.

I on ima ovlasti na prostoru cijele BiH. Dakle tamo gdje MUP RS ne može preći entitetsku liniju, može prikriveni istražitelj iz Srbije. Legalno vam može pokucati na vrata i reći vam da vas sumnjiče za nešto. I još mu organi BiH moraju pomoći. I sve je to potpisao Komšić zajedno sa Izetbegovićem.

I ovakvih dokumenata ima mnogo. Ovo je isporučivanje suvereniteta BiH”, kazao je Konaković.

Konaković je kazao kako će na sjednici Vijeća ministara BiH, koja treba biti održana 31. jula, pokrenuti inicijativu da se ovaj sporazum poništi.

Ipak, za ovo će biti potreban pristanak ministara iz Republike Srpske.

Između ostalog, govorio je o NATO putu.

Naveo je i kako će se uraditi sve da se približimo NATO-u uprkos suprotnom stavu iz RS-a.

Najavio je posjete u Saudijsku Arabiju, Bahrein, zatim Bled te SAD na Skupštinu Ujedinjenih nacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!