Konaković: Pokušavamo politikom kompromisa pokrenuti stvari sa mrtve tačke

Vijesti 21. feb 202311:11 8 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj. U Zagrebu se susreo sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Cilj posjete je učvršćivanje i sveobuhvatno unapređenje odnosa BiH i Hrvatske.

Novoj dinamici naših odnosa je i nedavna posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kazao je Grlić Radman i dodao:

Zadovoljstvo je što sam domaćin MVP BiH Elmedinu Konakoviću. Zadovoljni smo što je Hrvatska izabrana kao zemlja za prvi zvanični posjet. U novom Vijeću ministara BiH vidimo proevropskog partnera s kojim možemo jačati saradnju. BiH i Hrvatska su usmjerene jedna na drugu, imamo najdužu granicu. Jačanjem gospodarske saradnje, prometne i energetske, izravno koristi našim državama i građanima. Ministri Konakoviću sam čestitao na statusu kandidata BiH u EU. Hrvatska se zalagala za kandidacijski status BiH. Svakako, to je izgledno i da će biti poticaj novom Vijeću ministara na reformskom putu. Mi ćemo se snažno nastavljati zalagati i bit ćemo značajan partner s obzirom na naše iskustvo i ponudili smo to znanje. Ta se pomoć sastoji i preko bilateralne saradnje“, rekao je.

Dodao je da je robna razmjena na zavidnom novu kada su u pitanju dvije države, dodajući da postoje dodatni potencijali za dodatnu suradnju kao korištenje EU fondova. “Predsjednik Vlade Hrvatske najavio je zajedničku sjednicu obje vlade u šestom mjesecu i to predstavlja najviši oblik suradnje dvaju država”, reko je Grlić Radman.

N1

Južna interkonekcija prilika za BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zahvalio se na toploj dobrodošlici  Zagrebu i njegovoj prvoj službenoj posjeti.

Prije Zagreba, posjetili smo Brisel i tako pokazali da BiH ima euroatlantske ambicije. BiH je zahvaljujući i Hrvatskoj dobila kandidatski status i želimo rješavati 14 prioriteta reformskih kako bi pristupili EU. Zahvaljujem se što ću se sastati sa premijerom Andrejom Plankovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem (predsjednik) što znači da je ova posjeta dobrodošla i da imamko ispružene ruke da okončamo tenzije i da imamo dobre odnose. Pokušavamo politikom kompromisa pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Ovo je teži put, politka dijaloga, razgovora. Prvo smo govorili o našim šansama i prilikama koje nećemo danas riješiti, ali da na sto dođu teme jadransko – jonske konkcije, aerodromu u Trebinju, južnoj interkonekciji i to je ekonomska prilika za BiH. U planu je da do zajedniček sjednice koja je planirana za šesti mjesec i da neka od ovih pitanja rješavamo. Tu je i pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona. Ja nisam prvi koji je govorio da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva BiH“, rekao je Konaković i dodao da ako ne pripadate etničkim skupinama nemate pravo da budete član Predsjedništva i to je diskriminacijski zakon koji treba mijenjati.

“Želimo BiH vratiti na poziciju koja joj prirodno pripada da bude most između Istoka i Zapada. Nažalost, bila je poprište sukoba i mo to želimo promijeniti”, rekao je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare