Konaković potvrdio: NiP će podržati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Vijesti 24. mar 202315:24 komentara
F.Z./N1

Nakon što su danas u Mostaru predstavnici Osmorke i HDZ-a BiH potpisali dva sporazuma o formiranju vlasti na federalnom nivou, medijima se obratio i lider Naroda i pravde (NIP) Elmedin Dino Konaković. Jedno od pitanja koje mu je upućeno je i ono koje se odnosi na izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pa je Konaković bio izričit - njegova stranka podržat će Marina Vukoju.

Nakon potvrde da će Vukoja imati podršku stranke koju predvodi, Konaković je izjavio kako je ‘provedena ozbiljna procedura u komisiji u kojoj je bilo tri politička i dva predstavnika iz pravosuđa’.

“Ako se budemo izjašnjavali o ljudima sa liste, mi ćemo podržavati prvorangiranog kandidata. Smatramo da je to jedna čista procedura”,  stav je Konakovića.

Pročitajte još: HDZ BiH i Osmorka potpisali dva sporazuma, dogovorili i raspodjelu resora u FBiH

Dodao je – kako zbog ovakvih kompromisa koje koalicija čini – Bosna i Hercegovina ima najbrže formirano Vijeće ministara u historiji, usvojen Program reformi za 2023.-25., te uvećan budžet.

Kaže kako će u budućem periodu bh. javnosti prezentirati dodatne dokaze o tome kako se “isplati praviti neke kompromise”, te da se na napade u kojima su okarakterisani kao “izdajnici države” ne osvrću mnogo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad