Konaković: Pozivam lidere SDA i DF da javno pred ljudima razgovaramo o onom za šta nas optužuju

Vijesti 20. sep 202412:30 0 komentara
N1

Predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) danas su održali press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnim temama, a lider NiP-a posebno se osvrnuo na, kako je rekao, "kampanju laži" koja se dešava ovih dana, a usmjerena je upravo na predstavnike ovih stranaka. Direktno je optužio SDA i lidera Bakira Izetbegovića, uz poziv njemu i lideru DF-a Željku Komšiću na javno sučeljavanje u medijima.

“Nekoliko intenziviranih, osmišljenih kampanja laži ovih dana dominira javnim prostorom BiH, neko je super rekao i prigovaraju nam jer ih nismo razbijali na vrijeme, nekim našim ljudima, direktorima javnih preduzeća, koji nisu odmah napravili inventuru i obavijestili šta se suštinski i istinski dešava”, kazao je na početku obraćanja Konaković.

Prema njegovim riječima, “kampanja” je krenula po povratku s pregovora u Neumu, kada je lider SDA Bakir Izetbegović optužio Trojku da se “izdala i prodala” HDZ-u.

“Vrijeme je da argumentima razbijemo ove teze i da podsjetimo na neke druge stvari koje su prisutne otkad Trojka obnaša vlast. Izetbegović je u Neumu rekao još jednu ‘suhu istinu’, kako je SDA u 2022. u Vladi FBiH i Vijeću ministara imala manje pozicija od HDZ-a. Iako kako on kaže HDZ je brojčano najmanji narod, ima više pozicija od SDA na oba nivoa”, podsjetio je Konaković, opovrgnuvši tvrdnju da je Trojka prodala pozicije HDZ-u budući da danas Trojka s partnerima drži više ministarskih pozicija, kako na nivou Federacije BIH tako i na državnom nivou.

“Najveći dio njihovih trgovina i podaništva smo već popravili, jer kruže glasine da je Trojka servilna iako nemaju argumente da bi to potkrijepili”, dodao je.

U svjetlu ovih optužbi kazao je i kako Ministarstvo prometa i komunikacija, koje predvodi partner iz Trojke, Edin Forto, smatra daleko važnijim od ministarstva sigurnosti, koje, naglasio je, nema nadležnosti nad radom sigurnosnih agencija.

Rekao je i kako optužbe dolaze od “bivših KOS-ovaca i obavještajaca koji su i ranije razarali sistem sijući laži, a to rade i danas”.

“Pokušavaju nas ubijediti da nije tačno ono što je lako dokazivo”, podvukao je Konaković.

Podsjetio je i na dogovor iz Mostara o izbornim pravilima, kazavši kako je upravo lider SDA Bakir Izetbegović potpisao takozvano legitimno predstavljanje, a danas optužuje trojku za servilnost HDZ-u i SNSD-u.

“Skinuli su nas sa puta članstva u NATO na put saradnje, što je jedna od najvećih taktičkih, tehničkih, da ne kažem neku težu riječ, grešaka”, dodao je Konaković.

Osvrnuo se i na optužbe vezane za Izborni zakon BiH.

“Od početka stoji fama da smo Čoviću dali Izborni zakon. Nikad i nigdje nismo razgovarali da se rješava Izborni zakon po Čovićevom, nego na osnovu presuda, međunarodnih sudova i implementaciji presuda i uklanjanju najveće diskriminacije Evrope i vjerovanto i svijeta”, naglasio je.

Opovrgnuo je uz argumente i optužbe vezane za izbor sudija u Ustanovm sudu, kao i optužbe o “trgovanju” državnom imovinom.

“Zapravo reagujemo na svaki mig da bi neko raspravljao o raspodjeli državne imovine. Još jednom pozivamo na zakon o načinu upravljanja državnom imovinom, čiji je titular isključivo i samo BiH, jer opštinama i kantonima može biti efikasno da se stavi u neki od tih imovinskih kartona u ekonomske procedure”, pojasnio je.

Spomenuo je i usvajanje budžeta, čime su ojačane institucije, te poboljšani uslovi za rad pripadnika Granične službe, Oružanih snaga, i SIPA-e.

“Anomalije koje smo zatekli moguće da nismo najbolje iskomunicirali, ali vrijeme je da vratimo priču na prave postavke”, zaključio je.

Na kraju je rekao da se radi o “faktima”, zbog kojih lideri SDA i DF vjerovanto izbjegavaju lična sučeljavanja, pozivajući ih da javno prodiskutuju pred medijima i u javnosti ono za što optužuju predstavnike stranaka Trojke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!