Konaković sa direktorom CIA-e razgovarao o “najvažnijoj stvari za nas”, ali i prijetnjama secesionizma

Najvažnija stvar od svega je da smo danas imali u posjeti direktora CIA-e i to je potvrda posvećenosti američke administracije i činjenica da Bosnu i Hercegovinu Sjedinjene Američke Države i dalje drže u vrhu svojih vanjskopolitičkih prioriteta. I da ne odustaju, što nam je veoma važno, kazao je za N1 ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji je danas u Sarajevu razgovarao sa direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williamom Josephom Burnsom. "Ovo je jedna od najvažnijih posjeta u periodu od kada sam ja ministar vanjskih poslova", dodao je Konaković.

Prvi čovjek CIA-e Burns u utorak je došao u iznenadnu posjetu Bosni i Hercegovini, a ubrzo će posjetiti i Srbiju. On je u Sarajevu sa Konakovićem razgovarao o “najvažnijoj stvari za nas” – teritorijalnom integritetu i suverenitetu i prosperitetu BiH, šansama koje se otvaraju kroz NATO i EU integracije.

“Razgovarali smo i o nekim prijetnjama na prostoru Zapadnog Balkana u vidu nekog ruskog uticaja i secesionistički porukama koje čujemo iz entiteta Republika Srpska. Jedna veoma kvalitetna i važna posjeta”, otkrio je šef bh. diplomatije.

Na pitanje novinarke N1 koji je stav bio direktora CIA-e u vezi sa secesionističkim prijetnjama iz RS-a, Konaković je podsjetio na nedavni bilateralni sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blineka i njemačke šefice diplomatije Annalena Baerbock u SAD-u na kojem se govorilo i o secesionizmu Milorada Dodika i njegovih saradnika.

“Danas je jasno da se Amerikanci nisu šalili sa sankcijama protiv ljudi koji podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet, napadaju Ustavni sud BiH i visokog predstavnika. Od američke administracije mogu očekivati ovako oštre i konkretne poteze. Burns je još jednom iznio stavove cjelokupne američke administracije.

Ne vjerujem da neko od njih pojedinačno ima drugačije poglede. Sam njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu i region, Burns putujue dalje u Srbiju, potvrda je njihovog interesa i da nas ne prepuštaju malignom ruskom uticaju”, rekao je za N1 ministar Konaković.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!