Konaković: Švedska je ponudila konkretnu pomoć BiH u narednim koracima na putu ka članstvu u EU

Vijesti 25. mar 202411:18 2 komentara
F.Z./N1

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastao se sa ministricom evropskih poslova Švedske Jessikom Roswall. Konaković je još istakao da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je to bila jedna od tema sa kolegicom iz Švedske.

S obzirom na to da u Švedskoj živi veliki broj građana BiH i to je bila od tema današnjeg razgovora.

“Pričali smo o velikoj zajednici Bosanaca i Hercegovaca koji su integrisani u Švedskoj i gore žive i rade, otišli su nažalost i napustili svoju zemlju i na sreću otišli su u prijateljsku zemlju i iskoristil isu prilike i značajan su dio tamošnjeg društva. Ta spona sa Švedskom čini naše veze boljim”, rekao je on.

Nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji,  Konaković je istakao da je Švedska ponudila svoju pomoć.

“Švedska i neke druge države su ponudile konkretnu pomoć u narednim koracima jer ono što nas čeka kada usvojimo taj pregovarački okvir, taj skrining jeste su ozbiljni koraci naših obaveza. Biće nam puno lakše da oni koji znaju kako se to radi imamo sa sobom i uz sebe i da taj pređemo što kraće i da on traje što kratko”, naveo je Konaković.

Osim susreta sa Roswall, Konaković će danas imati i susret sa ministricom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare