Konaković: U šoku sam, preklinjem Izetbegovića da javno pređemo tačku po tačku, da vidi šta je srušio

Vijesti 24. jul 202417:55 4 komentara
F.Z./N1

"Još sam u stanju šoka", poručuje nam ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, komentarišući činjenicu da će Bosna i Hercegovina za sada propustiti prvu tranšu Plana rasta Evropske unije, vrijednu 70 miliona eura. Potvrđeno je to danas iz Vijeća ministara BiH, odakle su naglasili da je problem uslovna saglasnost koju su dobili iz četiri kantona u FBiH koje predvodi SDA.

“Potpuno mi je nejasno zašto je SDA na sebe preuzela krivicu i odgovornost za zaustavljanje Plana reformi koji je preduslov za Plan rasta. Saopštenje koje sam vidio govori da oni vjerovatno nisu ni pogledali taj dokument, govori i to da im je možda na engleskom jeziku to bilo sporno. Kažu da se riječ ‘državni’ brisala iz dokumenta. Pogledao sam na pretraživaču, preko hiljadu puta se u dokumentu spominje skraćenica BiH, a punim imenom Bosna i Hercegovina spominje se dvjesto i nešto puta”, navodi Konaković.

Podsjetimo, saglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Srednjobosanski kanton, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton te Unsko-sanski kanton. Za razloge smo pitali jednog od premijera, Nezira Pivića iz ZDK. Tvrdi kako su ključne reforme za koje se nije mogla postići saglasnost sa RS, jednostavno izbrisane iz dokumenta, da je brisana riječ ‘državni’, te da je novac za projekte između entiteta nepravilno raspoređen. 

U odgovoru na njegove tvrdnje, Konaković navodi kako su u Planu reformi predviđene i one reforme za koje se dugo vremena pokazivao otpor u RS.

“Za primjer, predviđena je potpuna usklađenost sa evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što ranije nije bio slučaj. Predviđena je na stotinu mjesta borba protiv korupcije, digitalizacija… Ovo što je uradila SDA, skinuvši odgovornost sa Dodika za završno rušenje reforme je šokantno. Zavukli su ruke u džep svih građana BiH i zaustavili dolazak dvije milijarde KM”, govori Konaković.

Ostale su, podsjetimo, sporne dvije tačke, među kojima je i popuna Ustavnog suda BiH i etničko glasanje, odnosno pravo veta u Konkurencijskom vijeću.

“Zbog te dvije stvari koje se ne nalaze u dokumentu, SDA je srušila hiljade drugih dobrih stvari. Preklinjem Bakira Izetbegovića da u javnom prostoru pređemo jednu po jednu tačku ovog plana, pa da vidi šta je uradio, da vidi šta je danas srušio na putu na kojem se ionako teško krećemo”, pozvao je Konaković.

Poručuje kako nije moguće da se stvari u BiH odvijaju bez konsenzusa, te da se navodno traži idealno, a propušta optimalno.

No, da li ovo znači da je za Bosnu i Hercegovinu kraj priče o Planu rasta?

“Dat ćemo sve od sebe, razgovarat ćemo sa evropskim zvaničnicima, putovat ćemo, animirat ćemo ih. Znate kako oživljavaju mrtvaca – pokušat ćemo da nam daju kisik”, obećao je Konaković.

Za sada, ne može se očekivati prva tranša iz Plana rasta. Radi se o novom instrumentu Evropske unije za razvoj Zapadnog Balkana, čija ukupna vrijednost za BiH iznosi dvije milijarde. Ipak, BiH je jedina zemlja regije koja nije zadovoljila preduslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare