Konaković: Vrlo je važno da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara

Vijesti 01. feb 202414:42 3 komentara
F.Z./N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da je vrlo važno „da mi evropske dokumente usvojimo prije 20. februara, zato što neke od zemalja koje će o tome odlučivati na sjednici Vijeća trebaju dvije, tri, neke čak i četiri sedmice kako bi u svojim parlamentima pripremili suglasnost za takvu vrstu odluke“.

“Onda znači da bi Varhelji taj prijedlog Komisije trebao pisati nekad tamo polovinom februara, možda ga već piše. Iz svih tih razloga je bitna dinamika usvajanja ovih zakona”,  naveo je Konaković.

Konaković je kazao kako je negativno iznenađen time što na sjednici Doma naroda državnog parlamenta jučer nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

“Nije bilo potrebe da se jedan zakon, usklađen, dogovoren, koji je prošao Vijeće minstara BiH, koji je prošao Predstavnički dom, na ovakav način dodatno komplicira, jer je to jedan od onih važnih zakona koje nam Evropska unija mjeri. Nemam informacije iz kojih razloga je SNSD to usporio, još uvijek ne možemo reći oborio, jer postoji taj način usklađivanja na Kolegiju da se i dalje živim drži ovaj zakon”, naveo je Konaković nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon, ako ode u redovnu proceduru mogao bi ispasti iz ove dinamike donošenja odluka.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je da očekuju za Plan rasta i za paket podrške neke odluke iz EU u vrlo skorom roku u kojem bi se ova priča o velikom paketu podrške od šest milijardi trebala potpuno formalizirati i prezentirali.

Angažman međunarodne advokatske kancelarije

Ministar Konaković je govorio i o pitanju Trgovske gore, o kojem je danas razgovarano na sjednici Vijeća ministara BiH.

Kazao je da Trgovska gora ima svoju dinamiku koja je zahtjevna. Dodao je da su danas na sjednici Vijeća ministara BiH analizirali i dopunjavali neke odluke koje se tiču ekspertskog sastava ekipe koja uime BiH učestvuje u ovom procesu.

“Također smo načelno otvarali mogućnosti da se angažuje međunarodna advokatska kancelarija koja bi nam također pomogla u ovom dijelu. Iako, zadovoljni smo činjenicom da je hrvatska strana malo relaksirala te odnose odlukama u kojima je prolongirala eventualno ova dešavanja. Ali i dalje pratimo, vrlo nam je važna ova priča i vrlo nam je važno da zaštitimo ovaj, vjerovatno, najljepši dio Bosne i Hercegovine od bilo kakve ekološke katastrofe”, istaknuo je Konaković.

Naime, Vijeće ministara BiH razmatralo je danas Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju Pravnog tima za izradu Strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kao i Prijedlog odluke o dopunama Odluke o imenovanju Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare