Konaković: Vulin nije jedini, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman

Vijesti 06. aug 202407:54 2 komentara
F.Z./N1

Nakon što se potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin nije pojavio u Prebilovcima kod Čapljine jer mu nije bilo dozvoljeno da helikopterom dođe u Bosnu i Hercegovinu, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH je za N1 poručio da nije dobrodošao u BiH i da je navikao na mekane stavove. Nešto kasnije Konaković se ponovo oglasio na društvenim mrežama i pojasnio zbog čega je Vulinu zabranjen ulazak u BiH.

Vulin je jučer, između ostalog, poručio da niko iz Vijeća ministara BiH nije bio u mogućnosti da potpiše dozvolu za prelet srpskog državnog aviona.

“Prelet preko BiH nije zabranjen, već su mudro ćutali sat vremena pred let, a onda su rekli u Ministarstvu Edina Forta, kako nema niko da potpiše prelet jer su svi na godišnjem odmoru. Čak nisu smjeli ni da kažu da je zabranjeno”, rekao je Vulin na TV Pink.

Aleksandar Vulin kaže da mu je onemogućeno da helikopterom dođe u BiH

Sada je Konaković pojasnio o čemu je zapravo riječ.

“Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje “srpskog sveta”, širi i živi velikosrspku ideju koja podrazumjeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi USA i glavni promotor malignog utjecaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg”, istakao je Konaković.

Konaković za N1: Vulin nije dobrodošao u BiH, navikao je na mekane stavove

Zatim je naveo da je u našoj domovini kompleksnog uređenja kojeg je donio Dejton teško Vulinu zabraniti trajno ulaz.

“A to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine. Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost”, dodao je.

Od Vulina, kaže, očekuje poštovanje prema BiH.

“Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan. I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman. Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem”, zaključio je Konaković.

Podsjetimo da je ubrzo stigla i protestna nota prema BiH iz Srbije. Istakli su, između ostalog, da ova odluka vlasti BiH “nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare