Konaković za N1: Normalno je da imamo oprez prema idejama Aleksandra Vučića jer očito da velikosrpske ideje u njegovoj glavi još nisu prestale

Vijesti 01. okt 202421:29 0 komentara

Zajedničko regionalno tržište i dobrosusjedski odnosi u fokusu su usvojenog dokumenta na Samitu Berlinskog procesa. Šefovi diplomatija zemalja zapadnog Balkana dogovorili su elemente za produbljivanje regionalne saradnje. Šta je Berlinski proces donio BiH proteklih 10 godina, o nesmetanom prometu roba i ljudi u zemljama regije, kao i Planu rasta, za N1 je govorio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Čini mi se da se tek polako stvari pokreću. On je jedna platforma koja još nije dovoljno iskorištena. Trebala je da stavi pretpostavke za regionalnu saradnju, a za BiH je posebno bitna jer mi u region izvozimo 20-ak posto svoji proizvoda i tu su nam neki od najvažnijih vanjskotrgovniskih partnera.Berlinski proces bi nam donio dosta na tom polju. Verificirali smo 2-3 sporazuma od pet koji su trenutno u nekoj fazi od procedura. U njima se govori o mobilnosti radne snage, kretanju roba i usluga i to je ono što nama regionalno donosi veliku koritst i uvjerava EU da smo sposobni sarađivati i da smo kao takvi eventualno poželjni za evropsku integraciju. To je odlična platforma. Nažalost, zbog nekih usijanih političkih glava još uvijek nije potpuno razvila svoje kapacitete”, rekao je Konaković za N1.

Ističe kako je nerazumljivo zbog čega Milorad Dodik još ne želi dati “zeleno svjetlo” svojim ljudima u Vijeću ministara BiH da se mobilnost ljudi, roba i usluga na adekvatan način dešava.

“Još nemamo saglasnost iz bh. entiteta RS da se s ličnim kartama i bez viza može kretati. Interesantno je da Srbiji ne smeta i da s Kosovom imaju tu vrstu dogovora, a RS nema. Ima puno politike i u ekonomskom sektoru. Nadam se da ćemo to riješiti”, rekao je Konaković.

Navodi kako smatra da problem kreće u načinu delegiranja i otvaranje priče o “Otvrenom Balkanu” koja je, kako kaže, došla od Aleksandra Vučića koji paralelno s tom pričom promoviše neke velikosrpske ideje.

“Te dvije stvari se sudaraju i proizvode veliki konflikt u javnosti što mi je jasno. (…) Normalno je da imamo oprez prema politici Aleksandra Vučića i rezervu prema idejama koje od njega dolaze jer očigledno da te velikosrpske ideje koje su u njegovoj glavi još nisu prestale”, zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!