Konakovićev zamjenik: Vrijeme prošlo, da Bog dao da smo se dogovorili

Vijesti 27. feb 202317:33 2 komentara

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (HDZ), kazao je N1 kako očekuje da u ovoj godini, nakon što se uspostavi nova Vlada Federacije BiH, dođe do izmjena Izbornog zakona BiH. On je poručio da se na zakazanoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske neće razgovarati o ovom Zakonu.

Imali ste regionalnu turneju zajedno sa šefom diplomatije Konakovićem? Hoće li biti nekog učinka od svih tih susreta?

Nakon izbora i formiranja Vijeća ministara postaje fina, uobičajena praksa da se posjete zemlje susjedi. Konaković je prvo posjetio Brisel, a zbog nemilih događaja bio je u Turskoj. Onda je došla regionalna turneja. Sva pitanja želimo rješavati, a imamo i zajedničke interese. Sa Srbijom želimo u Evropsku uniju, a Hrvatska je naš najveći zagovornik na putu ka EU.

Konaković je najavi kako će se do zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i hrvatske vlade iznaći rješenje o Izbornom zakonu? Znači li to da vlasti Hrvatske sudjeluj u donošenju zakona u BiH, u drugoj državi?

Izborni zakon BiH neće biti predmetom zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Izborni zakon se treba dogovoriti šest mjeseci nakon uspostave vlasti, tačnije nakon što dobijemo Vladu FBiH. Na svim tim sastancima tokom bileteralne posjete Hrvatskoj nismo uopšte razgovarali o Izbornom zakonu.

Postoji li već načelni dogovor parlamentarne većine o izbornoj reformi?

Izmjene Izbornog zakona su dio obaveza koje parlamentarna većina ima od Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Vrijeme nam je prošlo, da Bog dao da smo se davno dogovorili. Postoji nekoliko modela, nekoliko rješenja koje treba izbrusiti. Ukoliko postoji politička volja vrlo lako je doći do rješenja. Vjerujem da kod naših partnera postoji volja.

Kada govorimo o izmjenam Izbornog zakona, u koga imate više povjerenja – “Trojku” ili SDA?

SDA je vrlo jasno dala do znanja da je kupovala vrijeme da se ne dogovori. Podsjetit ću vas na Mostarski sporazum.

Kako znate da “Trojka” nema fige u džepu?

Vjerujem da sa partnerima iz “Trojke”, “Šestorke” ili “Osmorke” možem doći do izmjena Izbornog zakona. Nakon što se formira Federalna vlada i ti će se dogovori otvoriti i staviti pred Parlamentarnu skupštinu. To je svakako u okviru ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare