Konfuzija obavještajnih službi BiH: Postoje li u zemlji ruski paravojni kampovi ili ne?

Vijesti 27. okt 202412:48 0 komentara
Dragan Maksimovic/DW

Moldavija tvrdi da kampovi u Bosni i Hercegovini i Srbiji obučavaju osobe povezane s ruskim vojnim grupama Ferma i Wagner, ali bosanskohercegovački obavještajci nemaju potvrđene podatke.

Obavještajne agencije Moldavije objavile su izvještaje o postojanju kampova za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje su navodno obučavane osobe za izazivanje nereda u toj zemlji. Navodi se da je više od 300 mladih iz Republike Moldavije obučavano u kampovima u Ruskoj Federaciji, kao i u gerilskim kampovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa ciljem izazivanja masovne destabilizacije i nereda oko predsjedničkih izbora i ustavnog referenduma o ulasku u Europsku uniju 20. oktobra, piše DW.

“Dobili su i specijalizirane instrukcije o korištenju bespilotnih letjelica opremljenih eksplozivom i cijevnim bombama, od septembra do sredine oktobra, od strane stranaca povezanih s privatnim vojnim grupama kao što su ‘Wagner’ i ‘Ferma'”, rekao je Alexandru Musteata, šef obavještajne i sigurnosne službe, a kako prenose moldavski mediji.

“Neki ljudi, neke grupe”

Sigurnosna služba Moldavije (SIS) je u suradnji s moldavskom policijom (IGP) i Tužilaštvom za borbu protiv organiziranog kriminala (PCCOCS) identificirala 13 stranaca koji su imali uloge koordinatora, trenera i instruktora, saopćila je policija. SIS je identificirao još 11 stranaca koji su pomagali u kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao instruktori.

Nekoliko dana kasnije Komisija za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH (OSA) dobila je informaciju iz ove agencije da su postojale grupe koje su boravile u BiH u protekla dva mjeseca i da se prema neslužbenim informacijama ti kampovi nalaze na teritoriji Republike Srpske.

“U Bosni i Hercegovini su postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih grupa koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja”, rekao je Ilija Cvitanović, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, negiravši postojanje kampova te još dodao: “Nismo dobili detalje budući da je riječ o operativnim stvarima, ali ne postoje nikakvi kampovi. U jednom trenutku u BiH su boravili sumnjivi državljani s istoka, ali nije riječ ni o kakvim kampovima. Utvrđuju su razlozi njihovog boravka u BiH.”

F.Z./N1

Policija Moldavije objavila je snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok “treniraju proteste” i uzvikuju slogane poput “naš jezik je ruski”, “bez dvostrukog državljanstva”, “mi ne želimo u Europu”.

Američka osuda, banjalučka odbrana

Na izvještaj o postojanju kampova reagirali su i iz Banja Luke, kategorično odbijajući mogućnost postojanja bilo kakvih kampova za obuku.

“MUP je ranije, a i sada kada su se pojavile te informacije, poduzeo mjere iz svoje nadležnosti i provjeravali smo takve informacije. Obratili smo se svim službama, pa i službi Moldavije. Niti jedna obavještajna agencija, ni kod nas ni u regiji, nema takve podatke“, rekao je ministar unutarnjih poslova RS-a Siniša Karan.

Navode službi iz Moldavije negirao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, tvrdeći da “ne postoje relevantni dokazi, niti materijal koji bi ukazivali da se takvo nešto odigralo u BiH”.

A na izvještaj iz Moldavije reagirali su i iz američke Ambasade u BiH, navodeći da bi postojanje tih kampova trebalo detaljno istražiti i procesuirati odgovorne. U ambasadi su iskoristili priliku da vlastima u RS skrenu pažnju na to da ovi izvještaji “postavljaju ozbiljna pitanja o okrenutosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi kao i njihovoj europskoj orijentaciji”.

Oštar odgovor je stigao od prvog čovjeka RS-a koji se oglasio iz Kazanja sa samita BRICS-a, rekavši da “Amerikanci dobro znaju da u Republici Srpskoj ne postoje nikakvi kampovi”.

Milorad Dodik je na platformi X naveo da će u danas (26.10.) organizirati sastanak svih dužnosnika i nadležnih službi da bi to i dokazao, te je naveo da će obavijestiti i Rusiju o lažima koje se plasiraju protiv Republike Srpske.

Dan uoči sastanka stigla je informacija iz Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage, nakon što su sa partnerskim agencijama ispitani raniji navodi ministra obrane BiH Zukana Heleza o kampovima u RS u kojima Rusi navodno vrše obuke za terorističke napade.

Iz Tužilaštva su dodali da nema podataka o obukama za terorističke napade u Moldaviji, te da bi o tome svoju riječ trebale dati nadležne institucije iz oblasti sigurnosti.

Upitne kvalifikacije

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić, kaže da ovakve informacije cirkuliraju u u javnosti već duže vrijeme i da je simptomatično što se nitko time ne želi baviti. Također, u javnosti ne postoje potvrđene informacije o ovakvim slučajevima.

“Sve te informacije više doprinose dodatnoj konfuziji u obavještajno – sigurnosnom sektoru, nego što imamo priliku da to bude istjerano na čistac. Nedostaje puno više profesionalnog pristupa i ozbiljnosti u svim ovim slučajevima”, kaže Mušić, ističući da je teško komentirati tko stoji iza svega i kakve su namjere jer u stvarnosti ne postoje informacije službenih instanci.

Konfuzija u obavještajno – sigurnosnom sektoru rezultat je dugogodišnjeg lošeg rada i neprofesionalizma, koje je rezultat ogromnog političkog utjecaja. Analitičar Đuro Kozar, kaže da na drugi najstariji zanat na svijetu nije imuna ni BiH, pa je tako špijunaža jedna od karti za ulazak u to područje osoba iz arapskih zemalja, Ruske Federacije, Amerike, Velike Britanije, Francuske, ali i Srbije i Hrvatske.

“Zašto obavještajno – sigurnosne strukture nemaju informacije o tome, kao i o potencijalnim kampovima i djelovanjima raznih grupa, odgovor treba tražiti u prošlosti. OSA nema kontra – obavještajnu nadležnost. Kada je osnovana, stranci su smatrali da to nema ne treba”, rekao je Kozar, navodeći da bi ta služba vršila koordinaciju i imala podatke o potencijalnim opasnostima.

Smatra da priču o obuci ne treba lako odbacivati.

Unutrašnji “neprijatelji”

Pored kampova, kao i famoznih dronova koji su nedavno nadlijetali objekte Oružanih snaga BiH, a o čemu javnost još ništa ne zna, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, saopćio je još jedan potencijalno sigurnosni problem. Navodi kako postoje osobe unutar institucija BiH koji rade po nalogu Sigurnosno-informativne agencije (BIA) iz Srbije.

“Ovih dana se vrlo ozbiljno bavimo analizama da vidimo tko je taj ubačeni element, tko je špijun koji se predstavlja zaštitnikom bosanskohercegovačkih interesa, a istovremeno s Dodikom ljulja i Ustavni sud i OHR. Predstavlja se kao pripadnik probosanskog bloka, a radi u interesima države Srbije da destabilizira dvije važne institucije”, rekao je Konaković.

F.Z./N1

Politizirana sigurnosna struktura kakva je bosanskohercegovačka, otvara vrata za šire djelovanje koje po svemu sudeći niko nema interesa suzbiti. Iako se radi o dugom procesu, sigurnosni sistem treba potpuno distancirati od politike, piše DW.

“Mi smo država koja i dalje gleda podobnost kandidata a ne profesionalizam. I u svijetu političari podržavaju pojedince da budu na čelu sigurnosnih službi, ali se prvo gleda profesionalna pozadina. A mi nažalost postavimo ljude koji nisu spremni surađivati unutar države, a kamoli s ostalim zemljama”, kaže Mušić, ističući da BiH ima sreću da se nalazi u Europi, koja je spremna pomoći, ali da se domaća politika svim silama trudi da ništa ne funkcionira.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!