Kontić u emisiji “Izvan okvira”: Sarajevo mi je samo po sebi dovoljna nagrada

Vijesti 04. jul 202221:54 0 komentara
N1

Novinar Boro Kontić odbio je u mjesecu maju ove godine primiti plaketu Kantona Sarajevo, a razloge zbog kojih je to napravio pojasnio je pred televizijskim kamerama u emisiji Izvan okvira na N1 BiH.

Plaketa koju je odbio Kanton Sarajevo mu je “adresirao” za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i Bosne i Hercegovine.

Međutim, Kontić podsjeća i pojašnjava da je samo nekoliko dana ranije bio osporen u Gradskom vijeću prijedlog da mu se dodijeli Šestoaprilska nagrada, pa je ideju da mu se dodijeli Plaketa Kantona Sarajevo vidio kao izraz kompenzacije, na što nije pristao.

“Bio sam predložen za najveće gradsko priznanje, za Šestoaprilsku nagrad. Ove godine. Predložen sam od komisije, međutim Gradsko vijeće to nije prihvatilo. Postojala su u svakoj kategoriji po dva imena. Niko nije izabran ni u kulturi ni u ovom segmentu u kojem sam bio predložen. Sve to sam shvatio kao odraz političke odluke. Bile su ponuđene moje reference unutar posljednjih četrdeset godina, prema tome – oni su smatrali da sve to nije dovoljno za priznanje. Ja sam to prihvatio, poruku primio k znanju i shvatio sam to. Međutim, samo nekoliko dana kasnije, te iste političke stranke su htjele da mi dodijele ‘utješnu nagradu’ Kantona. Ali ja uopće nisam bio neutješan. Ozbiljan sam i odrastao čovjek”, rekao je Kontić u emisiji Izvan okvira.

“Konkurisao sam sa četrdeset godina staža u Sarajevu, kao novinar koji je puno učinio. Ista ekipa mi je htjela dati utješnu nagradu. Ali meni je Sarajevo samo po sebi nagrada. Sretan sam čovjek. Uspio sam u životu baviti se poslom koji volim. Meni su radio i novinarstvo velika strast. To je ono što volim da radim”, pojasnio je u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!