Korajlić o migrantskoj krizi: Istočna granica problem, tri kantona opterećena

Vijesti 03. maj 202114:50 0 komentara
N1

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić, govorio je za N1 u emisiji Newsroom o aktuelnom stanju kada je riječ o migrantskoj krizi.

“Migrantska kriza se trenutno stabilizirala. Više je faktora zbog čega je to; granična policija, agencija za strance i druge službe su dosta poduzele na jačanju kapciteta na prostoru BiH kako bi se ova situacija stavila pod kontrolu i bolje upravljalo ovom krizom. Urađene su neke stvari i pored svih poteškoća, statistički se vidi da je broj migranata na području BiH manji”, poručio je Korajlić.

Nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom, primjetni su rezultati.

Moraju da se ispune određeni razlozi, same pripremne radnje odvraćaju potencijalne migrante da krenu prema BiH. Migranti nalaze i druge rute prema zemljama Zapadne Evrope. Imamo dosta povoljnije odnose unutar agencija i pored svih problema na političkoj razini, uspjeli smo kao država BiH da bolje upravljamo ovom krizom“.

Nove rute

Ipak, migranti uvijek mogu naći druge rute.

Nove rute mogu biti preko Italije, Španije i zemalja zapadne Evrope. Oni nalaze različite načine kako bi se domogli zapadne Evrope. Bez obzira što je BiH stavljena pod određeni pritisak zemalja regije, primarno Hrvatske što je i logično, oni ipak nalaze način da prođu prema zemljama zapadne Evrope“.

Granica na istoku je i dalje problem, dodaje.

Istočna granica je još veliki problem i moramo angažman usmjeriti na razgovore sa susjedima Hrvatskom i Crnom Gorom kako bi se što bolje našli zajednički “recepti” uspjeha kontrole državne granice. Pod tim podrazumijevam i bolje odnose unutar BiH jer to su primarno prva slaba karika na putu kontrole državne granice“.

“Ne možemo mi očekivati da će neko kontrolirati granicu u naše ime, a migrante ostavljati kod sebe. Naravno da će ih pustiti, što po svim standardima ne bi trebalo da bude. Međutim, i mi bi vjerovatno tako; brigo moja pređi na drugoga. Oni lakše ulaze u BiH nego što izlaze iz BiH”, kazao je Korajlić.

“Tri su kantona opterećena (KS, USK i TK), a ostali nemaju taj pritisak”, ističe on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!