Košarac: Turizam može biti top sektor u BiH

Vijesti 28. jun 202111:33 0 komentara
N1

Konferencija „Turizam - prekretnica ekonomskog oporavka“ održana je danas u Sarajevu. Kako je istaknuto, vjeruje se da turizam može biti top sektor u BiH, jer statistika pokazuje da imamo elemente kroz jasno definisane politike.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kazao je da je pred preuzimanje mandata zatekao situaciju da u ministarstvu nema zaposlenih dovoljno u ovom sektoru.

Pomoć radnicima u turističkoj privredi

“Vjerujem da turizam može biti top sektor u BiH. Statistika pokazuje da imamo elemente kroz jasno definisane politike. Možemo učiniti ovaj sektor mnogo organizovanijim. Cijenim da imamo tradicionalni pristup i da moramo usmjeriti se u edukaciju našim ljudi. 2019. godine ostvarili smo milion i 600 dolazaka u BiH i 3 miliona i 300 noćenja. U 2020. smo imali 420 hiljada dolazaka i oko milion i 300 noćenja”, rekao je Košarac.

N1

Dodao je da je Covid 19 itekako uticao na ovaj sektor.

“Pomoć je najpotrebnija radnicima u turističkoj privredi. U narednim danima ću sigurno sa ambasadorima Satllerom i Nelsonom zagovarati, i drugim, zagovarati ideju organizacijskog investicionog foruma za turizam u BiH”, rekao je Košarac.

Rast BDP

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istaknuo je da turizam može da promijeni cijelu priču kada je riječ o ekonomiji BiH.

“Učešće turizma trenutno u BDP-u zemlje je nekih 10 posto, ako pogledamo zemlje susjedstva i njegov potencijal, ovo je brojka koja može rasti sigurno i 15 posto”, rekao je Sattler.

Dodao je i da će danas biti predstavljena analiza o turizmu koju je uradio prof. Almir Peštek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!