Kosor za N1: Slijede veliki izazovi za Andreja Plenkovića

Nakon burnih izbora u Hrvatskoj, slijedi, vrlo vjerovatno, buran period formiranja većine. Šta je najizvjesniji scenarij u susjednoj zemlji, pojasnila nam je nekadašnja premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor.

Kosor u programu N1 pojašnjava da, iako je HDZ relativni pobjednik izbora, ipak sam ne može formirati vladu pa slijede veliki izazovi za Andreja Plenkovića.

“On sasvim sigurno nije zadovoljan što mora ući u pregovore s opozicijom, tu su i neki koji su žestoko kritizirali i HDZ-ove korupcijske afere”, rekla je, pojašnjavajući da je za formiranje vlade 76 ruku.

No, ni ‘lijeva’ opcija se ne predaje.

“Danas počinju teški i vrlo mučni pregovori. Stranka Domovinski pokret je i više desna od HDZ-a. Oni svoje učešće u vlasti uvjetuju izbacivanjem predstavnika srpske nacionalne manjine. Jedno od pitanja koje se nameće je ko će biti vještiji u pregovorima sa strankama opozicije”, pojašnjava Kosor.

Istovremeno, pojašnjava i da postoji mogućnost ponavljanja izbora u Hrvatskoj, u slučaju da se kroz ustavno vrijeme ne dosegne grupa od 76 mandatara.

“Ali, moguća je i manjinska vlada. To znači da neke stranke ne uđu u vladu, ali je podupiru iz Sabora”, dodala je.

Ovo je manje izvjestan scenarij, ali bi predstavljao presedan u Hrvatskoj.

Smatra da je Zoran Milanović ulaskom u kampanju samo dodatno homogenizirao glasačko tijelo HDZ-a. Podsjetimo, posljednje rezultate izbora u Hrvatskoj možete provjeriti OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!