Kosovo od 1. januara jednostrano ukida vize za građane BiH

Vijesti 14. okt 202412:52 0 komentara
Facebook

Vlada Kosova na čelu s Albinom Kurtijem odlučila je jednostrano ukinuti vizni režim za građane Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju objavio je Kurti na svom Facebooku gdje je saopćio i dio svog govora povodom 10. godišnjice Berlinskog procesa.

Od ukupno osam, pod tačkama šest i sedam naveo je da Republika Kosovo jednostrano ukida vizni režim za Bosnu i Hercegovinu od 1. januara naredne godine.

“Berlinski proces je tokom decenije zabilježio značajan napredak, no potrebno je postići više aktivnosti u tom smislu. Paradoks se pojavio u januaru ove godine, kada su građani Kosova mogli bez vize putovati u EU, ali im je ipak nedostajala sloboda kretanja u BiH”, poručio je, između ostalog, Kurti.

Dalje se navodi da će građani Bosne i Hercegovine od 1. januara 2025. godine sa ličnim dokumentima moći putovati u Kosovo.

Međutim, važno je istaći i to da će državljani Kosova i dalje morati poštovati viznu politiku BiH prema Kosovu. Podsjećanja radi, vizni režim u BiH je uslovljen vetom vladajućih političara iz entiteta Republika Srpska budući da odbijaju ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom.

O tome je danas prilikom saopćavanja ove odluke govorio i Kurti:

“Dok entitet Republika Srpska odbacuje ratifikaciju sporazuma o slobodnom kretanju koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje”, naveo je Kurti.

Inače, jedino je BiH bila država regije koja nije imala bezvizni režim sa Kosovom. Svi ostali državljani iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije i Crne Gore putuju sa ličnim kartama

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!