Kožemjakin: Neki od roditelja u Sarajevu nisu dali djeci da posjete Sinagogu

Vijesti 31. maj 202316:48 0 komentara
Inteerview.ba

Određeni broj učenika ilidžanske škole nisu ušli u Sinagogu. Nisu dobili dozvolu od roditelja. I to je rastužilo hazana Jevrejske opštine u Sarajevu Igora Kožemjakina. Kaže, nije znao da smo takvi.

“Obično kada škole organizuju posjete za učenike od roditelja traže saglasnost. U ovom slučaju od roditelja se tražilo pod a,b,c i d – da li dajete saglasnost da djeca posjete džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu, odnosno sinagogu. I određeni broj roditelja odbio je da djeca posjete sve što ne pripada njihovoj zajednici. Rekli su djeci da ne ulaze.” pojasnio je.

Kožemjakin je kazao da je htio zaplakati:

“To meni govori o potpunoj promjeni društvene paradigme života nas Sarajlija koji živimo zajedničkim životom. Ne suživotom, nego zajedničkim životom. Žalosno i tužno. Htio sam da plačem.”

Pojasnio je i da su Jevreji građani BiH.

“Mi smo građani Bosne i Hercegovine. I ako nas zakon ne tretira baš tako, mi sebe smatramo autohtonim stanovnicima BiH. Mi sebe ne smatramo uljezima ili potenciramo, mi smo bili muhadžeri ovdje 200 godina. Sefardi su bili Španjoli, 250,300 godina im je trebalo da ovo postane njihova zemlja. Sad mi, 150 godina nakon toga, možemo reći s punim pravom  – ovo je naša domovina, ovdje mi živimo, mi smo autohtoni stanovnici ove države. I tako nas  većina ostalih koji žive u BiH doživljava.” kazao je za Interview.ba

Dodao je da potez određenog broja roditelja nije doživio kao animozitet prema Jevrejima u Sarajevu ali da mu je žao djece.

“Mi nemamo problema, živimo kao i drugi. Naše građevine čuvaju građani, a ne policijske agencije. To puno govori.” dodao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!