Kožljak: Dodik je jedan od razloga zašto BiH nije dobila kandidatski status

Novi dan 24. jun 202210:42 > 13:16 5 komentara
N1

Zemlje Zapadnog Balkana ostale su "kratkih rukava" u Briselu. BiH nije dobila kandidatski status za EU. Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom Univerzitetu Burch, kaže da je bilo za očekivati da nam EU ne da kandidatski status.

“Iako su građani BiH i Zapadnog Balkana priželjkivali pozitivnu odluku, to se nije desilo. Znalo se da se neće donijeti ta odluka jer se nije ispunilo 14 prioriteta. BiH nije mogla očekivati ništa drugo nego obećanja. Mogli smo sve prioritete implementirati da se progresivnije napreduje prema EU i NATO. U ovim razgovorima EU je nudila BiH ubrzani put zbog Ukrajine, ali ovi burni sastanci prije briselskog sastanka, da se BiH da kandidatski status, govore da se razmišlja o tome. Bar tri prioriteta VSTV, reforma u oblasti sukoba interesa i javne nabavke, a to je u interesu građana i nema veze sa političkom opcijom, dali bi nam kandidatski status. To smo mogli u deset dana završiti. Političari ne žele napredak i da građane nagrade kandidatskim statusom”, kaže Kožljak.

Istakao je da su građani s razlogom ljuti i zabrinuti.

“Ukrajina i Moldavija je obradovale građane. Sad se približavaju izbori i BiH će imati novu priliku. Čeka se izvještaj o napretku oko prioriteta i nadam se da će se ova tri prioriteta usvojiti i da će to biti dovoljno za novi sastanak Vijeća EU i da nam se da kandidatski status.”, rekao je.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, podržao je BiH u namjeri da dobije kandidatski status, a Kožljak kaže da je to isključivo zbog nacionalnog interesa Hrvatske.

“Riječi utjehe” za BiH i zemlje Zapadnog Balkana

“To govori da se isključivo radi o nacionalnom interesu. Stalno očekujemo da će to biti emotivna poruka ko nas voli, a ko ne. EU kroz Ukrajinu ostvaruje strateške ciljeve. Ona ratuje za Evropu i naravno da će im se bez omocija ponuditi kandidatski status. Mi se oslanjamo samo na emocije. Eto, nekome je nas žao pa ćemo im dati kandidatski status”, kaže Kožljak i dodaje da Hrvatska ima svoje strateške ciljeve, a to je sigurnost svoje granice.

Isto je, kaže Kožljak, uradila Mađarska. “To je njihov interes i zato su nas podržali. Nisu dali podršku u sankcijama Rusiji, pa na ovaj način žele da se solidarišu sa EU”.

Kaže da prije izbora BiH mora ispuniti ova tri ključna prioriteta kako bi dobili priliku da opet pričamo o kandidatskom statusu.

“Iako je Ukrajina dobila kandidatski status, to ne znači da će ući prije Srbije i Albanije u EU. To je samo znak podrške zapada kroz EU ako već ne mogu kroz NATO. Znak da se bore za Evropu i za svoju državu”.

“Jedan od razloga zašto nismo dobili kandidatski status je Dodik”

Sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom je nešto što su lideri EU isticali kao razlog zbog čega BiH ne treba dobiti kandidatski status.

“To su jučer isticali EU lideri koji su to potencirali. Da ima jedan lider koji prkosi svim građanima Evrope, da dok se daje podrška Ukrajini imamo čovjeka koji podržava agresiji i neće ga nagraditi za to. Pored svega što radi, mi da ga sad nagradimo za te stavove. Tu se spominjala i korupcija i kriminal. Hrvatski političari su govorili da je to i Izborni zakon. Njemačka je govorila da BiH mora učinit korak naprijed tako što će početi sa reformama”, kaže za kraj Kožljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare