Krajinović: Najtopliji decembar ikada u BiH, možda i snijeg za Novu godinu?

Vijesti 26. dec 202310:14 0 komentara

Pred Novu godinu, kao da je proljeće. I dok je 26.12. 1970. godine izmjerena maksimalna visina snježnog pokrivača od 70 cm u Bugojnu, ovog decembra u Bosni i Hercegovini bilježimo temperature iznad 20 stepeni. Šta je uzrok ovako toplih dana, do kada će trajati, i kakav period je pred nama, pitanja su za meteorologa i stručnjaka za klimatske promjene Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Bakira Krajinovića.

“2023. godina u kontinuitetu je pod utjecajem toplije zračne mase sa juga i donese visoke vrijednosti temperatura zraka. Ovakav decembar imamo natprosječne temperature. Prvog decembra smo imali visoke vrijednosti temperatura i do dan danas su visoke. Posljednih deset dana decembra će biti najtoplijih deset dana u BiH od kada postoje mjerenja u BiH. Do kraja mjeseca ćemo imati visoke temperature zraka”, rekao je Krajinović.

Najavio je i snijeg u BiH i to možda već za novogodišnju noć 31.12. 2023.

“Ono što znamo je da će padavine biti na sjeveru naše zemlje uz sužnjezicu i snijeg ćemo imati već prvog januara. Da li će biti par pahulja da nas uvedu u Novu godinu još ne znamo“, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!