Krajiške igre prestolja, u istoriji USK promijenili čak 19 Vlada

Vijesti 31. jan 202311:42 0 komentara
N1

Kad mali počnu da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati, poruka je iz NES-a i SDA Unsko sanskog kantona, a u vezi formiranja kantonalne Vlade.

Svi se dogovaraju sa svima, kafu piju i predstavnici dvije najveće stranke u Krajini kažu nam u Pomaku, koji brani fotelju gradonačelnika na izborima u nedjelju.

NES i SDA imaju zajedno 8+8, dakle 16 što je potrebna većina za formiranje kantonalne vlasti.

“Sve je moguće”

Premijer u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić iz NES-a, kaže za N1 da je sve moguće.

“Vidi se kakvi su odnosi kada je u pitanju i državni nivo i niži. Kada je u pitanju USK, mi smo krenuli u okviru Osmorke da radimo. Formirali smo radno tijelo koje priprema sporazum i program rada buduće vlade te raspodjelu vlasti. Vidjećemo nakon ovih para dana kud dalje. Naši prvi partneri su dobili zeleno svjetlo da mogu razgovarati sa svim. Mi još nemamo stav centrale NES-a kuda ćemo dalje”, rekao je Ružnić.

Nije htio govoriti o “mogućim koalicijama”, ali je poručio kako će u “jako kratkom periodu ponuditi koalicioni kapacitet za formiranje vlasti u USK”.

“SDP sutra u Bihaću ima sjednicu kantonalnog odbora stranke, nakon koje će biti jasnije kome su blizu”, kaže Fatka Kulenović, predsjednica kluba zastupnika SDP u Skupštini USK.

Koalicija B3

Tvrde da-ne tvrde pazar, a da će odlučiti s kim će koalirati, sa NES-om s kojim su bili u zadnjem mandatu, ili pak sa SDA, s kojima ima kontakata.

Pomak, NiP i Naša stranka formirali su koaliciju B3 s kojom imaju ukupno šest ruku, bliži su bloku oko SDA.

Lokalni DF bliži je NES-u, a niko neće da razgovara sa Laburistima koji imaju jednog zastupnika.

Laburisti u opoziciji

Inače, u Velikoj Kladuši prvi put je od osnivanja Laburistička stranka Fikreta Abdića otišla u opoziciju. Sporazumom koji su potpisali SDA, NES, Naša stranka, DNZ, SDP, Nezavisni klub vijećnika juče je za predsjedavajuću Vijeća imenovana SDA-ova vijećnica Bisenija Mušedinović. Ističu, jedini zadatak je djelovati u interesu građana Velike Kladuše.

Laburiste je nadjačalo je 15 vijećnika dosadašnje opozicije koju čine SDA, NES, Naša stranka, DNZ, SDP i nezavisni vijećnici. Tako je na poziciju predsjedavajuće, koja je od smrti Admila Mulalića bila upražnjena, imenovana SDA-ova vijećnica Bisenija Mušedinović. U Laburističkoj stranci smatraju da će ovim Vijeće ući u krizu.

Elvira Abdić, zastupnica u Skupštini USK nezakonitim smatra način održavanja i sazivanja vanrednih sjednica Skupštine USK-a, a da prethodno nije završeno konstituiranje Skupštine u ovom sazivu.

“Priča o financijskoj blokadi Kantona je paravan za patološki strah od izostanka njihovih plaća, naglašeno „njihovih plaća“ kroz koju se provlače „budžetski korisnici“, prije svega oni na političkoj uzici, gluhi i nijemi na nezakonito i neustavno djelovanje njihovih naredbodavaca”, kaže Abdićeva.

Dodaje da se sve zakomplikovalo u Klubu Bošnjaka.

Klub Bošnjaka čini 25 zastupnika od čega podjela na nezvanična TRI koaliciona bloka izgleda ovako:
BLOK 1 – NES, SDP I S BiH = 10
BLOK 2 – SDA i DF = 9
BLOK 3 – Pomak, NiP i NS = 6

Klub odlučuje većinom glasova,u ovom slučaju od 13 zastupnika.

Osmorka u USK se raspala osnivanjem B3?

Nezvanično, priča „ Osmorke“ na USK-a, ako je uopće i postojala, raspala se osnivanjem BLOK-a 3 koji je izglasao 1 delegata u Dom naroda (Bošnjaka iz NiP-a), te im je preostalo da „trguju“ s nekoliko pozicija za zastupnike POMAK-a i Njihove stranke, objasnjava zastupnica Laburista s kojom u kantonalnoj skupštini niko ne pregovara. Većina, zbog toga što je iz stranke Fikreta Abdića, koji je osuđen za ratne zločine.

Vlada Unsko-sanskog kantona najčešće je mijenjana u cijeloj državi. Krajišnici su rekorderi, od osnivanja kantona, dakle od Dejtona do danas imali su, za 28 godina – čak 19 Vlada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!