Kraljević o stavu UIO: RS je na ovom poravnanju dobila manje novca nego ranije

Vijesti 04. sep 202317:20 0 komentara
Fena

Upravni odbor UIO utvrdio je nove koeficijente kojima je navodno povećan prihod Republike Srpske. Povodom ovih tvrdnji oglasio se i federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ).

“Raspodjela indirektnih poreza, između Federaciji BiH i Republike Srpske utvrđuje se na osnovu njihovog udjela u krajnjoj potrošnji prikazanog u prijavama poreza na dodatnu vrijednost, što je propisano Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja. Dalje je Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima podrobnije je utvrđena metodologija postupka raspodjele indirektnih poreza koji se doznačavaju entitetima. Odjeljenje za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UIO priprema prijedlog koeficijenata za privremenu kvartalnu raspodjelu, koji dostavlja članovima Upravnog odbora, te se po njihovom odobrenju isti dostavljaju direktoru UIO na izvršenje”, naveo je on.

Između ostalog, naveo je da se odluke o poravnanju, kao i kvartalni koeficijenti raspodjele indirektnih poreza, donose se na osnovu pokazatelja krajnje potrošnje na određeni dan odnosno na osnovu potrošnje entiteta u prethodnom periodu.

“Razlog kvartalne izmjene koeficijenata jeste promjena krajnje potrošnje unutar entiteta, što isključivo ovisi od privrednih kretanja i potrošnje unutar tog entita, dok Odluke o poravnanju kao dio metodologije predstavljaju instrument da na kraju jednog polugodišenjeg ili godišnjeg perioda daju se sredstva onom entitetu koja mu stvarno i pripadaju”, kazao je Kraljević.

Između ostalog, Kraljević navodi da je prema današnjoj odluci koeficijent raspodjele za 3. Kvartal za Republiku Srpsku 34,44 posto, i niži je u odnosu na isti koeficijent iz prethodnih godina. On je za 2022. godinu bio 34,97%, a za 2021. godine je bio 34,60%, za 2020.godinu je bio 34,55%.

“Sve ove odluke su objavljene u Službenom glasniku BiH, te se lako može provjeriti”, naveo je Kraljević.

Dalje navodi, kada su u pitanju poravnanja, praksa pokazala da su temeljem metodologije izračuna koeficijenta i utvrđivanja privremenih poravnanja u obračunu, Republici Srpskoj u prvom poravnanju pripadala veća sredstva nego što su dobili u tom periodu, dok su Federaciji BiH u drugom privremenom poravnanju trebala biti vraćena sredstva i to na teret Republike Srpske.

“Sada je Odluka I privremenom poravnanju donesena u korist Republike Srpske od 14.562.127,93 KM, a u februaru ove godine je donijeta Odluka o II privremenom poravnanju u korist Federacije BiH i to 28.826.865,86 KM”, istakao je Kraljević.

Također, Kraljević je uputio inicijativu Upravnom odboru UIO da se angažira nezavisna vanjska revizije koja bi trebala da izvrši godišnji pregled rada Uprave, kao i ispitivanje prikupljanja i raspodjele prihoda koje vrši Uprava, a što je i zakonska obaveza prema članu 35Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

“Kako je zadnja i jedina vanjska revizija prikupljanja i raspodjele indirektnih prihoda urađena za 2006. godinu, stoga bi bilo prijeko potrebno uraditi reviziju prikupljanja i raspodjele indirektnih prihoda za stariji period. Znači vanjska revizija nije izvršena za 15 godinu prikupljanja raspodjelu indirektnih prihoda. Vanjska revizija je značajna za koeficijente poravnanja inidrektnih poreza između entiteta, jer svi do sada usvojeni koeficijenti i poravnanja su privremenog karakteraosim 2006.godine. Bez konačnih poravanja i koeficijenata nije zadovoljen princip da se vrate sredstva onom entitetu koja mu stvarno i pripadaju”, zaključio je Kraljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!