Kralupi: Mašine pokušavaju vratiti rijeku u korito, mještane spasio “huk i tutanj” koji ih je probudio (VIDEO)

Vijesti 07. okt 202416:37 0 komentara
N1

Mještani sela Kralupi još uvijek su u šoku nakon katastrofe koja ih je zadesila. Tutanj i huk probudili su ih oko tri sata u noći sa četvrtka na petak. Sreća u nesreći, kažu, da nisu vidjeli prave razmjere već su uspjeli reagovati na vrijeme i spasiti svoje porodice i sebe.

Fikret Zulkić kazao je kako je imao osjećaj da “brda idu”.

“Izašao sam ispred, ali nisam ništa vidio od mraka. Ujutro, vidio sam da je plato pod vodom i sve vikendice. Mi smo bili malo više na brdu pa nismo imali toliko štete. Problem je što se rijeka izlila iz korista, a gore je klizište. Sada rade na vraćanju rijeke u korito. Došle su mašine iz Slovenije. Hvala Bogu nismo imali žrtava. Sada se borimo da se ovo očisti”, rekao je Zulkić za N1.

Navodi kako je 1989. ovdje bila poplava, ali da je tada kiša padala sedam dana. Sada je, ističe, sve nastalo preko noći.

Hakija Halilović u Kralupima živi 40 godina. Kada j oko tri ujutro izašao ispred kuće, nakon što su ga huka i tutanj probudili, vidio je razmjere katastrofe.

Pozvao sam ženu i komšije. Izašli smo ispred ne videći ništa. Baterije nisu bile jake. Možda je i bolje što odmah tada nismo ni vidjeli. Dočekali smo zoru na platou ispred. Pokušavali smo dobiti službe, ali nismo mogli nikoga ni zovnuti upomoć. Trajalo je sve do pola sedam, onda smo imali šta da vidimo. Sve je bilo odsječeno. Bilo je jako teško preživjeti. Te dvije kuće su najbolje možda i prošle, tješimo se time”, kazao je Halilović za N1.

Navodi kako Kralupi bili mjesti s najljepšom rječicom u koju nije išla kanalizacija, najljepšom prirodom i zdravom sredinom.

“Nije bilo dana da neko ne dođe i ne pita da kupi vikendicu ili parče zemlje. Evo, dočekali smo ovo. Ali, nadamo se da će opet biti kako treba”, poručio je.

Kaki su Kralupi izgledali prije i nakon katastrofe pogledajte OVDJE.

Sve informacije možete pratiti u našem Live BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!