Kratko upustvo biračima: Kako glasati?

Vijesti 06. okt 202407:28 0 komentara
N1

Na sajtu Centralne izborne komisije BiH možete provjeriti da li ste registrovani za glasanje na lokalnim izborima i na kojem glasačkom mjestu možete glasati.

Vijećnici se biraju proporcionalno, prema broju stanovnika, a novi sustav glasovanja omogućuje biračima da na listiću zaokruže do tri kandidata unutar jedne političke opcije, za razliku od ranijeg sustava kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata.

Načelnici i gradonačelnici biraju se po principu jednostavne većine, pri čemu je pobjednik kandidat s najvećim brojem glasova, a glasački listić bit će važeći ako označite X ispred imena samo jednog kandidata.

Gradonačelnici se biraju izravno u većini lokalnih zajednica, a iznimke su Mostar, Sarajevo te Brčko distrikt. Specifičan je Mostar gdje su ovo drugi izbori nakon političkog sporazuma potpisanog 2020. godine i prvi izbori od 2008. godine koji će se održati u isto vrijeme kada i u ostatku zemlje.

Izbori u Mostaru održavaju se po mješovitom proporcionalnom sustavu predstavljanja, gdje će se birati ukupno 35 vijećnika, odnosno 22 vijećnika iz šest gradskih područja i 13 s gradske liste.

Gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću. U slučaju da ni jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu u dva kruga glasanja, prvi čovjek grada bira se u trećem krugu u kojem je dovoljna jednostavna većina prisutnih vijećnika.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dijele se na četiri i šest općina, koje biraju gradska vijeća, odnosno skupštinu. Gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno, dok se gradonačelnik Istočnog Sarajeva od lokalnih izbora 2020. godine bira izravno.

U Brčko distriktu biraju se predstavnici u Skupštini, koji naknadno biraju gradonačelnika Brčkog.

Unošenjem podataka (ime, prezime i matični broj) na sajtu CIK-a možete saznati gdje glasate.

Sve o Lokalnim izborima pratite na našem LIVE BLOGU.

Centralna izborna komisija BiH i Populacioni fond UN zajednički su kreirali i Vajber četbot za predstojeće lokalne izbore s ciljem promocije učešća mladih u političkim procesima.

Ovaj inovativni alat, prethodno korišten na lokalnim izborima 2020. i opštim 2022. godine, pokazao se efikasnim izvorom informacija za birače, omogućavajući im brz i jednostavan pristup ključnim informacijama o izbornom procesu, naveli su ranije iz CIK-a.

Cilj Viber četbota je da mladim biračima, posebno onima koji prvi put glasaju u BiH, pruži potrebne informacije i uputstva u vezi sa predstojećim izborima.

Osim toga, četbot pruža informacije kako građani mogu da provjere da li su upisani u birački spisak, a sadrži i detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima u svim opštinama u BiH.

Četbot pruža detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima.

Ovaj alat dostupan je unosom ključne riječi “Izbori” u pretragu na Viberu.

Ukoliko je neko ranije koristio četbot, preporučuje se da obrišu prethodni čet prije ponovnog ulaska putem pretrage kako bi bio obezbijeđen pristup najnovijim informacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!