Kriminalizacija klevete: Nastavljen verbalni sukob novinara i Dodika u RS

Vijesti 16. mar 202322:22 0 komentara

Pisma međunarodnih predstavnika završila su u ladicama vladajućih u Banjaluci. Od kriminalizacije klevete ne odustaju, pa iako poslanici o tom pitanju nisu raspravljali tokom tri dana zasjedanja ove sedmice, hoće naredne. U međuvremenu, ne prestaju verbalni obračuni Milorada Dodika sa novinarima, ali stiže i potvrda da je obmanjivao. Novinari nisu sami sebi oštetili automobile, policija je uhapsila osumnjičenog.

Za tri dana obradili su tek sedam tačaka, a do najiščekivanije nisu stigli. I dok su mnogi između ostalog i iz toga isčitavali namjere vlasti da ipak odustanu od ideje o kriminalizaciji klevete, taman kad su poslanici napustili Narodnu skupštinu stigao je Milorad Dodik, na sastanak sa koalicionim partnerima.

„To nije konačan prijedlog ali vidim da je konačna galama. To je nešto što ne koristi Republici Srpskoj. Ako neko hoće demokratsku zajednicu onda se to ne rješava onako kako neko pokušava, ali je sloboda da to čini, može da pokuša svaki dan i noć da ovdje stavljaju trake na usta i da rade šta god hoće. Mi nudimo razgovor”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ali nakon donošenja nacrta koji za klevetu i uvredu prediđaju kazne i do 120 hiljada maraka. Pitanje je kako bi ti razgovori sa predsjednikom izgledali, s obzirom na sve češće okršaje sa novinarima i nepoštovanje koje pokazuje čak i danas, između ostalog navodeći i da je novinar Nikola Morača odgovoran za pokušaj samoubistva žrtve silovanja o čijem slučaju je pisao.

„Ako službena istraga nije navela inicijale onda ni on ne može da navede. – Sud je naveo prvi inicijale. – To je možda poslije bilo.“) / rez / („Ja se s vama ne slažem u mnogo stvari kad pišete vi kolumne po nezavisnim koje ponekad pročitam.“) / rez / („Zašto vi niste pitali Amerikance danas zašto uvode sankcije direktoru Geodetske uprave. Zašto? To ne smijete ni da pitate, jer vas oni plaćaju”, kaže Dodik.

Milorad Dodik ne odustaje od negativne retorike spram novinara uprkos i sve češćim napadima na njih. Banjalučka policija saopštila je da je uhapšen osumnjičeni S.B. zbog napada na imovinu dvojice novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića prije sedam dana. Razlog za napad koji je sumnja se, izvršio komšija novinara je, nezvanično, nezadovoljstvo njihovim radom.

„Mislim da je dobro što je se pokazalo da Milorad Dodik, sistem koji kontroliše da nije u pravu znači Nikola i ja ovo nismo uradili. Ostaje jedna sramota da je jedan tako moćan čovjek napao dvije osobe koje se bave novinarstvom koje nisu ni blizu zaštićene kao on. Mislim da je ovo dobro, ali nemam razlog da se radujem”, dodaje Aleksandar Trifunović, urednik BUKE.

Jer nova opasnost već vreba, a ogleda se u kriminalizaciji klevete i uvrede. To se predvića nacrtom Krivičnog zakonika čije manjkavosti, uprkos ranijim tvrdnjama, sada vidi i savjetnik Milorada Dodika.

„Ono dijete ne bi napisalo, a ne neko ko se iole razumije u pravo. Žele da naprave izmjene i dopune zakona koji neće biti u skladu sa osnovnim zakonom koji već postoji”, kaže Đorđe Vučinić, Lista za pravdu i red.

„Ako se ovaj zakon usvoji onih 14 preporuka postaje 15. Mislim da vrijedi ponavljati stalno. Povucite taj zakon zbog svih nas, jer nije dobar”, istakao je  Igor Crnadak iz  PDP-a.

A to se tvrdi i u pismima koja su sa međunarodnih adresa stizala zvaničnicima Republike Srpske.

Čini se da pisma šefa evropske delegacije u Bosni i Hercegovini, specijalnih izvjestilaca UN, OSCE-a ipak nemaju potrebnu diplomatsku snagu. Dok oni traže da se povuče nacrt izmjena krivičnog zakonika i odustane od kriminalizacije klevete i uvrede, Milorad Dodik im odgovara tvrdnjom da su oni koji mu pišu licemjeri, jer kaže u čak 20 zemalja Evropske unije kleveta je kriminalizovana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!