Krišto izložila ekspoze, podijeljenja mišljenja zastupnika

Vijesti 28. dec 202212:52 9 komentara
Fena

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici imenovalo Borjanu Krišto (HDZ BiH) za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a danas bi njeno imenovanje trebalo biti potvrđeno na prvoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlametna BiH.

Krišto je prije glasanja o njenom imenovanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izložila ekspoze i odgovarala na pitanja zastupnika u Predstavničkom domu.

Zahvalila se na ukazanom povjerenju i istakla da potpisani zajednički program HDZ-a, SNSD-a i stranaka Osmorke na nivou državne vlasti ima za cilj zajedničko djelovanju u skladu sa Ustavom BiH. Da se trebaju raniji sukobi ostaviti iza sebe i nastaviti raditi na zadovoljstvo svih građana.

Dodala je da je treba rješiti pitanje legitimnog predstavljanja i izmjeniti Ustav BiH i Izbornog zakona i poštovati odluke presuda međunarodnih sudova, te kako je BiH zemlja konstitutivnih naroda i da se odluke trebaju donositi konsenzusom, a ne na štetu drugih, te da je primarni cilj integracija BiH i njeno članstvo u EU i da treba iskoristiti iskustva zemlja iz regiona koji su već dio EU porodice.

Istakla je da treba rješavati prioritete i iskoriti priliku koju smo dobili do EU kandidatskim statusom, da se unaprijedi pravosuđe u BiH, da se donesu novi zakoni za VSTV kako bi se izgradilo povjerenje u te institucije.

Posebno je naglađena borba protiv korupcije, rješavanje ekonomskih problema i inflacije uzrokovanih vanjskim utjecajima i ratom u Ukrajini. Isto tako, borba ptoriv terorizma, pranja novca i organiziranog kriminala u saradnji sa policijskim međunarodnim strukturama.

Izložila kao ključnu strategiju Zeleni plan i prelazak na održivo gospodarstvo, Luku Brčko i da BiH preuzme potpunu kontrolu nad zračnim prostorom. Isto tako, radiće na reformi javnog servisa BiH i javnih emitera. “Preispitaćemo rad javnih servisa i dodavanjem novih kanala kako bi riješili sve pobrojane probleme i njihova finansijaka održivost”.

Tu su još i reforme u digitalnizaciji bh. društa i usklađivanje regulativa sa EU regulativama o ovom pitanju, te pitanja mladih i obrazovanja i izbjeglica, kako bi se program prava povratnika u svoja mjesta što prije okončao.

N1

Moramo biti odgovorni i učiniti sve kako bi se negativan trend odlaska mladih zaustavio ili smanjio”.

Pozvala je zastupnike da će budući rad Vijeća ministara i nje kao predsjedavajuće biti jedino moguć uz zajednički rad i sinergiju i pozvala ih na odgovornost jer to zaslužuju oni koji su ih birali. “U razdoblju koje je pred nama bit ću otvorena za konstruktivne kritike, samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na izazove koji su pred nama. Nadam se da ću ispuniti vaša očekivanja. BiH je naša jedina domovina”, kazala je.

“Niste spomenuli akcize i PDV, nećemo podržati vaše imenovanje”

U raspravi uoči glasanja za imenovanje Krišto učestovavao je Branislav Borenović (PDP) koji je odmah na početku kazao kako tekst nije dostavljen na jeziku narodu kojem pripada. “Ono što sam primjetio i vidio šta nedostaje u ekspozeu gospođe Krišto je jedna riječ i jedna skraćenica koja ne postoji u dokumentu, a to su akcize i PDV. Spominjala su se zakonska rješenja, ali ne postoje dva ekonomski najpotrebnija zakonska rješenja, a koja se tiču Vijeća ministara.”

“Ekspoze predstavlja političke stavove gospođe Krišto. Svak bi od nas tako učinio. Svako od nas ima svoje prioritete. Dopalo mi se što je kazala da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentarne skupštine BiH. Nadam se da ćemo imati više poštovanja i uvažavanja u PS BiH i Vijeća ministara i da to neće biti dvosmjerna ulica. Nadam se da ćemo pronaći način da svi građani uživaju osnovna ljudska prava i budu jednanki. Drago mi je da se vlast uspostavlja mnogo brže nego ranije. Neću kazati oko čega se gospođa Krišto i ja ne slažemo već, hajmo govoriti o onome oko čega se slažemo”, kazao je Saša Magazinović (SDP).

Milan Dunović iz DF-a je kritizirao ekspoze Krišto zbog dijela oko NATO integracija gdje je kazala da za to pitanje mora biti konsenzusa među narodima.

“Neće su postizati politički konsenzus, već će se provoditi zakoni u BiH. Smatram da smo obavezni da poštujemo zakon. To je razlog zbog čega nećemo podržati imenovanje gospođe Krišto. Isto tako, spomenuli ste diskriminaciju jednog cijelog naroda i izmjene Ustava i Izbornog zakona pozivajući se na odluke Ustavnog suda i Suda za ljudska prava. Da li mislite na presudu Ljubić, a konkretno je pitanje šta je sa presudom Komšić iz 2015. godine.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare