Krišto sa Michelom u Briselu, čestitao joj na usvajanju ekonomskih reformi

Vijesti 20. mar 202312:36 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u.

Michel je čestitao Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

Program ekonomskih reformi usvojen na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim nivoima.

Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Istakla je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih nivoa vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizuje rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usaglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!