Krivična djela u digitalno doba: Da li je pravosuđe u koraku s izazovima?

Vijesti 18. jul 202314:12 0 komentara
Pravna Hronika

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine i AIRE centar danas su predstavili 17. izdanje časopisa „Pravna hronika“, koji sadrži pregled najnovije prakse evropskih i bh. sudova, ali i stručne analize novina u zakonodavstvu, te druge važne teme za rad pravosuđa. U ovom izdanju posebna pažnja posvećena je krivičnim djelima koja se planiraju i izvršavaju u digitalnom okruženju, od organizovanog kriminala i korupcije do seksualnog iskorištavanja djece, te izazovima sa kojima se pravosuđe suočava tokom korištenja digitalnih dokaza, sa prikazom standarda Evropskog suda za ljudska prava.

Digitalizacija utječe na sve aspekte modernog života, što također podrazumijeva organizovani kriminal i korupciju, budući da sve veći broj počinitelja koristi tehnologiju za planiranje i počinjenje krivičnih djela. Dok sa jedne strane to donosi nove izazove za pravosuđe, sve veća zastupljenost tehnologije može otvoriti i nove puteve za korištenje digitalnih dokaza za otkrivanje i procesuiranje ovih krivičnih djela.

“Problem postaje sve ozbiljniji i privlači pažnju velikog broja evropskih i regionalnih država, nakon dekripcije komunikacijskih platformi EncroChat i SKY ECC. Goruća pitanja koja su se javila u vezi za digitalnim dokazima zahtijevaju ujedinjeno djelovanje i koordinaciju među institucijama, kao i stalne inovacije kako bismo bili korak ispred počinitelja krivičnih dijela, koji koriste kriptirane aplikacije za otežavanje detekcije svojih aktivnosti”, kazala je Elma Veledar Arifagić, glavna urednica časopisa „Pravna hronika”.

U kontekstu krivičnih pravosudnih sistema digitalni dokazi su otvorili mnogobrojna pitanja, uključujući metode otkrivanja komunikacije, prijenosa dokaznih materijala drugim državama i njihovu upotrebu u krivičnim postupcima, kao i pitanje osnovanosti i prihvatljivosti takvih dokaza. Analiza pravnih standarda i prakse u BiH otkriva da je potrebno unaprijediti krivične procesne zakone i razvijati sudsku praksu kada je riječ o digitalnim dokazima i istragama.

Časopis „Pravna hronika” i ovog puta donosi pregled najrelevantnije sudske prakse domaćih i evropskih sudova. Pa tako, najnovije izdanje časopisa sadrži pregled prakse Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na BiH u drugoj polovini 2022. godine, izdvajajući presude kojima je ovaj Sud, između ostalog, utvrdio postojanje diskriminacije, povredu prava na pravično suđenje, te povredu prava na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Pored toga, ovo izdanje časopisa „Pravna hronika” donosi pregled rada Evropskog suda za ljudska prava i razvoj događaja na Sudu pravde Evropske unije u 2022. godini, kao i pregled razvoja sudske prakse u BiH u drugoj polovini 2022. godine, uključujući praksu Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS i Apelacionog suda BD BiH.

Časopis “Pravna hronika” već devet godina u partnerstvu izdaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju podizanja svijesti o razvoju sudske prakse i ljudskim pravima, a namijenjen je sudijama/kinjama, tužiocima/teljicama, advokatima/cama i ostalim pravnim stručnjacima/kinjama širom zemlje. Časopis možete preuzeti na zvaničnoj web-stranici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!