Kruzer zbog kojeg su građani protestovali ponovno uplovio u Neum

Vijesti 04. okt 202320:21 0 komentara
N1

U Neumski akvatorij jutros je ponovo uplovio kruzer "Bolette". Bio je tu i prošle godine. Tada su održani protesti zbog ugrožavanja ekosistema. Danas nisu, ali većina mještana i dalje misli isto što i prošle godine.

U Neumski akvatorij jutros je uplovio putnički brod “Bolette”. Riječ je o istom onom kruzeru, dugom 238 metara, koji je prošle godine u junu, pod zastavom Bahama, uplovio i dovezao više od hiljadu putnika iz Velike Britanije, koji su na svom krstarenju posjetili i BiH. Za razliku od prethodne, ove godine se zbog uplovljavanja ovog broda nije digla prašina – nisu održani protesti zbog ugrožavanja ekosistema na to području, a nije bilo ni negodovanja građana. No, vlasti u Neumu i dalje smatraju da u mali akvatorij, kakav je neumski, ne trebaju uplovljavati veliki brodovi te da im takav vid turizma nije potreban.

Ploveći hotel stigao je u Neum i sa sobom doveo više od hiljadu turista koji su se organiziranim prijevozom zaputili na jednodnevni izlet u druge gradove u Bosni i Hercegovini. Nekolicina njih odlučilo je ostati u Neumu i uživati u lijepom vremenu koje nije karakteristično za Veliku Britaniju, odakle su i stigli.

“Ovdje smo samo jedan dan i imamo sve, imamo lijepo vrijeme, krajolik i divan gradić”, kaže posjetiteljica iz Velike Britanije.

Iako ove godine uplovljavanje velikog broda nije dočekano uz proteste zbog štetnih posljedica koje ovakve posjete uzrokuju u neumskom zaljevu, mišljenja domaćih turista i mještana i dalje su podijeljena.

“Pa ljepota, prvo što ga je lijepo vidjeti, a drugo, evo, ima i turista. Silaze, za Mostar su krenuli vjerovatno, ali fino ga je vidjeti, da je ušao u zaljev”, smatra turistkinja iz Brčkog.

Drugi, pak, misle drugačije.

“Ja sam lično pomislio da su došli s nekim ciljem ovdje, rekoh da nisu došli ovdje da izbace svoj teret, taj višak što stoji i da zagađuju ovako čistu obalu i čisto more. Baš gledamo, čisto more, prelijepo. Tako da sam se i ja lično iznenadio i ne bih podržao ovakvo nešto. Ipak je ovo malo za ovolike kruzere”, kaže jedan od kupača u Neumu.

Da je ovakav vid turizma štetan za Neum i neumski zaljev, smatraju i vlasti ove općine.

“Iskreno, tako velik ploveći objekt koji dođe u mali akvatorij nekako ružno izgleda, odnosno nije ga prirodno vidjeti, sigurno nam nije želja da uplovljavaju takvi brodovi. Ono što smo zadnji put na neki način htjeli poručiti svima jeste da imamo jedan zaključak općinskog vijeća – zabranu uplovljavanja brodova većih od 15 metara. Međutim moramo biti svjesni toga da ono što nije u našoj nadležnosti, nije i mi ne možemo to zabraniti, ali evo nadam se da će u neko dogledno vrijeme izmjenom i donošenjem nekih akata koji će se odnositi na ovaj morski pojas, da ćemo biti u mogućnosti da u budućnosti sprječavamo ulaske tako velikih brodova u neumski akvatorij”, kaže načelnik Neuma, Dragan Jurković.

I dok se čeka na pravni način ili zakon kroz koji bi se trebalo definirati da se u budućnosti zabrani ulazak velikih brodova, izvjesno je da će neumski zaljev i dalje biti stanica ovakvim posjetiocima, jer BiH ima potpisan međunarodni ugovor i ulazak velikih kruzera može se zabraniti samo u slučaju neposredne opasnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!